Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč Ukrajinci opět postupují? Pět postřehů australského generála

Ukrajinští vojáci v zákopu na frontě. Foto: Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny
Ukrajinští vojáci v zákopu na frontě. Foto: Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny

Ještě před několika týdny se lidé, sledující ukrajinský postup v Chersonské oblasti na jihu země, ze dne na den museli začít učit místopis východní Ukrajiny a to, kde leží a proč jsou důležitá města jako Balaklija, Izjum a Kupjansk. Teď se zrak upírá zpět na chersonskou frontu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Popravdě, oči vojenských odborníků po celém světě sledují okolí Chersonu už nějakou dobu. Ukrajinské armádě se podařilo prolomit ruské linie na západním břehu Dněpru, osvobodit několik obcí a přiblížit se k důležitému městu Nová Kachovka, kde lze překročit Dněpr a kde začíná vodní zásobovací kanál na Krym.

Opět se tak objevuje otázka, co dělají Ukrajinci lépe, že proti ruské armádě, která byla dlouhé desítky let vnímána jako téměř neohrozitelná, postupují vpřed.

Ofenziva

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější