Prahu čekají dva summity: jeden pro média, druhý důležitý. Spíš než o závěry jde o vzkaz Putinovi

Na Pražský hrad se sjedou lídři a lídryně z celkem 43 zemí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Do Prahy se na evropský summit ve čtvrtek sjedou zástupci více než čtyřiceti zemí. Celkem se na Pražský hrad chystá asi dva a půl tisíce zahraničních návštěvníků, polovina z toho jsou akreditovaní novináři z celého světa. „Pro Českou republiku je to symbolicky velice důležitá akce, protože bude vidět více než obvykle. Možná se na tom někteří euroskeptici naučí, že Evropská unie není jen strašák a že je to spíše nástroj, který nám pomáhá,“ popisuje politolog Vít Hloušek.

Ve čtvrtek se v Praze setkají k jednání u jednoho stolu prezidenti a premiéři 43 evropských zemí. Pozvánku jich dostalo celkem 44. Kromě 27 členů EU třeba také Albánie, Severní Makedonie, Kosovo, Srbsko, Bosna a Hercegovina nebo Ukrajina a Island. Na summit z vnitropolitických důvodů nedorazí jen dánská premiérka Mette Frederiksenová.

Formát setkání není úplně tradiční. „Nejde o žádnou oficiální strukturu Evropské unie, je to snaha přivést k jednomu stolu všechny evropské lídry bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou členem EU,“ vysvětluje šéfredaktorka serveru Euractiv.cz Aneta Zachová

Diskutovat se bude hlavně o bezpečnosti a energetice. Vzhledem k tomu, kolik se najednou sejde státníků a státnic, nelze očekávat žádné konkrétní závěry či řešení. „Mnohem cennější bude, že se představitelé jednotlivých států budou moci setkat neformálně a na bilaterálních schůzkách, které budou součástí programu,“ míní Zachová.

Formální summit pro média

Tato neformální jednání proběhnou v pátek na úrovni Evropské rady. Tam už tedy budou diskutovat pouze lídři 27 členských států. Probírat budou klasickou unijní agendu, jako jsou sankce vůči Rusku, energetika nebo ekonomika.

„Neformální summit je samozřejmě důležitější, protože tam si mohou otevřeněji vyměnit, co potřebují. Ten formální summit je tak trochu pro média. Pro ty, kteří na něm nejsou. A má demonstrovat vůli po dohodě, vůli jednat. Ten neformální to poté realizuje. Tam se prostě něco domluví,“ shrnuje Hloušek z Masarykovy univerzity v Brně.

Zajímavá bude podle Zachové hlavně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Evropské politické společenství