Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Máme varianty, hledáme peníze, říká Babiš po schůzce s rodiči. Maláčová: Hrozí, že si všichni prodlouží rodičovskou

Premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Tlak tisíců rozzlobených rodičů zřejmě funguje. Premiér Andrej Babiš slibuje vrátit téma rodičovského příspěvku na stůl vládní koalice a řešení chce najít do května. „Budeme jednat s ČSSD, počkáme si na jejich návrh a doufejme, že ho zase druhý den nezmění,“ řekl předseda vlády Deníku N.

Babiš se v pondělí sešel s Martinem Štrosem, zástupcem facebookové skupiny Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek. A schůzku si pochvaloval.

„Máme nějaké varianty. Chceme vybrat tu, která bude spravedlivá pro většinu matek a zároveň na ni budou peníze v rozpočtu. Proto vše musíme detailně probrat a propočítat. Všechny sliby musí být domluvené koaličně a musí na ně být peníze,“ podotkl premiér.

Problém by se měl podle něj vyřešit do dvou měsíců. „A až bude vláda koncem května schvalovat svůj rozpočet, musíme v tom mít jasno a do Sněmovny jít jednotní,“ napsal Babiš.

Nespravedlivý kompromis

Sám Štros k jednání uvedl, že Babiš prý podpoří zvýšení rodičovské pro všechny od roku 2020.

„Na dotaz, jaký návrh by pan premiér za sebe nyní podpořil, uvedl, že nejvíce vhodný se mu zdá původní návrh ministryně Schillerové – navýšení na 300 tisíc pro ty, kteří budou aktivně pobírat rodičovský příspěvek po 1. 1. 2020,“ napsal. Další varianty se budou ještě probírat, tuhle ale Babiš podle Štrose považuje za nejlepší.

To ale není tak jednoznačné. „Byl to návrh

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodičovský příspěvek 5000,-

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější