Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na malých radnicích v Brně se domlouvají koalice. Někde obešli vítěze, jinde voliči odmítli tradiční strany

Nová radnice, v níž sídlí Magistrát města Brna a schází se zastupitelé. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Nová radnice, v níž sídlí Magistrát města Brna a schází se zastupitelé. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Víc než týden po komunálních volbách se již rýsují nové podoby radnic brněnských městských částí. Nejvíc posílila místní sdružení, ale také třeba ODS nebo KDU-ČSL. Na svém zůstali Zelení, ztratila ČSSD. Na některých radnicích se podařilo domluvit koalice už v neděli po volbách.

Zatímco na brněnském magistrátu se stále ještě vyjednává a kvůli odchodu náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) na post ministra životního prostředí není jasné, kdo jej v koalici nahradí, na malých radnicích už jsou v řadě případů uzavřené nové vládnoucí koalice.

V největší městské části Brno-střed bylo jasno už v pondělí po komunálních volbách. Vítězná kandidátka Společně (ODS a TOP 09), která získala 27 procent hlasů, oznámila utvoření koalice s hnutím ANO, jež skončilo s 18 procenty až třetí. S ním byla v koalici i předchozí čtyři roky, teď ale už nepotřebují lidovce, kteří tak skončili v opozici, stejně jako druhé volební uskupení Piráti, Zelení a Žít Brno. To ve volbách získalo přes 22 procent hlasů.

Lídryně Monika Lukášová Spilková (Piráti) podobný vývoj po volbách očekávala. „Utvořili jsme vyjednávací blok s Lidovci a Starosty, protože jediná možnost byla Společně a hnutí ANO přečíslit. Sice jsme měli pěkný volební výsledek, ale nakonec dali dohromady většinu 23 hlasů. A lidovce trestají za to, že si dovolili

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější