Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to akce, která nemá obdoby. Jeden z lídrů si přiveze padesát vlastních bodyguardů, popisuje policista přípravy summitu

Hrad je od úterka uzavřen. Foto: ČTK
Hrad je od úterka uzavřen. Foto: ČTK

Praha se připravuje na jednání skoro padesáti státníků na Pražském hradě. Summity, které se konají ve čtvrtek a pátek, podle Martina Kaisera z policejní ochranné služby představují největší operaci z hlediska bezpečnosti v novodobé české historii. Některé hlavy států si s sebou přivezou vlastní neprůstřelná auta. „Je tam extrémnější případ, kdy si jeden ze státníků přiveze padesát ochránců,“ popisuje policista složitosti příprav. Popisuje také, kam by koncem pracovního týdne lidé v Praze radši vůbec neměli jezdit nebo chodit právě kvůli čtvrtečnímu jednání Evropského politického společenství a pátečnímu neformálnímu summitu členských zemí EU.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Jaká budou v Praze bezpečnostní opatření.
  • Jak jednotliví státníci do Česka přijedou.
  • Proč si někteří státníci přivezou vlastní neprůstřelná auta nebo proč budou na letištích odstřelovači.

Do Prahy se slétnou desítky světových lídrů, o jak mimořádnou událost se jedná? Lze bezpečnostní opatření srovnat s něčím v minulosti?

V novodobé historii ochranné služby se to nedá srovnat s ničím. Nikdy jsme tady neměli na padesát chráněných lidí. Jedná se o událost mimořádných rozměrů, která si vyžádala dlouhodobé plánování, některé aspekty se ještě ladí a budou ladit i během dneška a zítřka. Jednání se zahraničím byla započata už před dvěma lety. Je to mravenčí práce, která trvá až doteď. Historicky pro nás nemá obdoby. Můžeme to srovnat snad jen s pohřbem prezidenta Václava Havla, tehdy ale většina chráněných státníků po obřadu odletěla pryč. Nyní tady drtivá většina chráněných lidí bude přespávat.

V kolika hotelích budou bydlet?

V současné době jich je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Evropské politické společenství

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější