Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rebel proti anglické prudérnosti: Lucian Freud na nové londýnské výstavě znovu šokuje nahotou

Lucian Freud: Naked Solicitor, 2003 (olej na plátně) Foto: Národní galerie Londýn, The Lucian Freud Archive
Lucian Freud: Naked Solicitor, 2003 (olej na plátně) Foto: Národní galerie Londýn, The Lucian Freud Archive

Londýnská Národní galerie zahájila 1. října výstavu Luciana Freuda, jedné z nejvýznamnějších postav poválečného britského i světového malířství, která svými plátny i nezřízeným životním stylem šokovala Londýn na sklonku 20. století.

„Chodím do Národní galerie tak, jako se chodí pro pomoc k lékaři,“ napsal ve své eseji z roku 1954 britský portrétista německého původu Lucian Freud (1922–2011).

Terapii prý potřeboval často, zájem o staré mistry hraničil s posedlostí. A tak ho personál a ostraha galerie pouštěli do výstavních síní i mimo obvyklé návštěvní hodiny.

Freudův přes půl století starý citát teď uvádí výstavu Lucian Freud Nové perspektivy věnovanou 100. výročí jeho narození. Nemůže-li se vrátit za starými mistry osobně, vrací se za nimi alespoň svými obrazy. Tedy plátny, která šokovala Londýn na sklonku 20. století stejnou měrou jako někdejší malířův životní styl.

Freud byl tehdy gamblerem, který si v rozpuku mládí nechal v poválečném Londýně preventivně píchat penicilin, aby se nenakazil syfilidou. Se svými modelkami a milenkami přivedl na svět oficiálně čtrnáct a neoficiálně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější