Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pekarová Adamová: Vlastním kandidátem na Hrad bychom štěpili síly, Středula se chová velmi neférově

„U všech platí, že jsou kandidáti se slušnou šancí a také s kvalitami a schopnostmi, které prezident má mít,“ hodnotí vybranou trojici uchazečů o Hrad šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
„U všech platí, že jsou kandidáti se slušnou šancí a také s kvalitami a schopnostmi, které prezident má mít,“ hodnotí vybranou trojici uchazečů o Hrad šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Koalice Spolu nepostavila svého kandidáta na prezidenta, protože by tím podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové štěpila síly. Předsedkyně Sněmovny v rozhovoru vysvětluje, proč s ODS a KDU-ČSL podpořili Pavla Fischera, Danuši Nerudovou a Petra Pavla a v čem podle ní Josef Středula zneužívá odbory.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Proč koalice Spolu nepostavila vlastního kandidáta?
  • Byla ve hře kromě Fischera, Nerudové a Pavla i další jména?
  • Pomůže Spolu vybraným kandidátům i přímo v kampani?
  • Proč Josef Středula podle Markéty Pekarové Adamové zneužívá odbory?

Proč koalice Spolu nedokázala najít vlastního kandidáta?

Zvažovali jsme několik variant, jednou z nich byl i vlastní kandidát. Určitě bychom měli kvalitní osobnosti, které by o post prezidenta mohly usilovat. V celkové strategii je ale důležité sledovat samotný výsledek voleb. Ve chvíli, kdy už několik demokratických kandidátů o pozici prezidenta usiluje, bychom dalším kandidátem jen štěpili síly.

Převážila tedy úvaha je neštěpit. Díky tomu snáze dosáhneme základního společného cíle a tím je mít skutečně demokratického prezidenta, který ctí ústavu, zákony, který je prozápadní a proevropský, který nezpochybňuje naše ukotvení v západních strukturách a ani nebude ještě více rozdělovat společnost.

Podstatnější tedy pro Spolu je, aby se po Miloši Zemanovi stal hlavou státu někdo, kdo bude vyznávat hodnoty vám blízké, než aby to byl vyloženě člověk od vás?

Přesně tak.

Vy jste ale dlouho mluvili o tom, že chcete postavit vlastního kandidáta.

Nesmíte zapomínat, že jsme museli řešit spoustu důležitých věcí, které nikdo na začátku naší vlády nečekal. Nikdo nevěděl, že kousek od nás bude válka, že bude energetická nebo uprchlická krize. Ty pochopitelně ovlivnily i společenskou atmosféru, kterou vnímáme.

V klidnějších časech by to vypadalo jinak. Nynější situace ale hodně nahrává těm, kteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější