Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Americký generál naznačil, jak může Západ reagovat na ruské použití jaderných zbraní

Generál David Petraeus při rozlučce a odchodu z armády do důchodu 31. srpna 2011. Foto: americké ministerstvo obrany
Generál David Petraeus při rozlučce a odchodu z armády do důchodu 31. srpna 2011. Foto: americké ministerstvo obrany

Oficiální američtí představitelé neříkají, jak by USA a NATO reagovaly, pokud by Rusko použilo jadernou zbraň, jak vyhrožuje. Jen Moskvu varují, že by to mělo pro Rusko katastrofální důsledky. Podle mínění ruského exprezidenta Dmitrije Medvěděva by Západ do konfliktu přímo nezasáhl.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

David Petraeus byl jedním z nejvlivnějších generálů v amerických ozbrojených silách za poslední roky. Velel spojeneckým jednotkám v Iráku i Afghánistánu a v letech 2011 a 2012 byl šéfem CIA. Dnes je už v důchodu, jeho slova je proto třeba brát hlavně jako názory sice vlivného, ale stále jen nezávislého analytika.

Když se ho v neděli moderátor televize ABC News ptal, jak vážně je třeba brát hrozbu použití jaderné zbraně ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina, řekl, že vážně.

„Ano, musíte to brát vážně. A Jake Sullivan (poradce prezidenta Bidena pro národní bezpečnost, pozn. red.) veřejně prohlásil, že USA komunikují s Ruskem (a varují ho), jaká odpověď by následovala,“ řekl Petraeus (69) v rozhovoru v pořadu The Week.

Národněbezpečnostní poradce ve vládě Joea Bidena Jake Sullivan předtím řekl, že by to pro Rusko mělo „katastrofální důsledky“. Konkrétnější ovšem nebyl.

Petraeus ale už ano, ačkoliv dodal, že osobně o tom se Sullivanem nemluvil. Podle generála by v případě, že by Rusko použilo jaderné zbraně, mohly Spojené státy spolu s NATO

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější