Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pastelová komedie o pomstě z Netflixu mapuje temné stránky dospívání

Camila Mendesová a Maya Hawkeová v Do Revenge, Foto: Netflix
Camila Mendesová a Maya Hawkeová v Do Revenge, Foto: Netflix

Teenage komedie Do Revenge (Pomsta na druhou) oživuje často podceňovaný žánr ve variaci na hitchcockovský motiv dokonalé pomsty. Pastelová scénografie a kostýmy, které jako by vypadly z těch nejsledovanějších módních Instagramů, tady dobře fungují jako kontrapunkt k tomu, o čem je film především: o pubertální frustraci, traumatech a nevybouřené zlosti, která se dere na povrch.

Dospívající umí být nejen pěkně protivní, ale také naštvaní. Motiv vzdoru, ale také frustrací pramenících z nejrůznějších nepochopení, ať už rodičovstvem nebo spolužáky, je pro teenage komedie celkem typický.

Obyčejně bývá schován za ironií a humorem scenáristů, ale to nic nemění na tom, že dospívání a střední škola v tomhle žánru bývají peklo – jednoduše proto, že tohle období jako peklo dost často vnímáme a prožíváme. I když opravdová střední nejspíš americkou „high school“ tak, jak ji známe z audiovize, nemusí vůbec připomínat.

V žánru středoškolských komedií vzniká tohle „peklo“ mimo jiné i proto, že se tu hlavní hrdinky a hrdinové musí potýkat s přesně danou a neprostupnou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Punčák

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější