Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Charismatický politik, tvrdý vyjednavač. Kdo je nový ministr životního prostředí

Bývalý náměstek primátorky Brna Petr Hladík (vpravo) zůstal kandidátem KDU-ČSL na post ministra životního prostředí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Bývalý náměstek primátorky Brna Petr Hladík (vpravo) zůstal kandidátem KDU-ČSL na post ministra životního prostředí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pro KDU-ČSL je dosavadní první náměstek brněnské primátorky logická volba. Patří mezi nejvlivnější politiky mladší generace ve straně, je pracovitý, inteligentní a dokáže se sebejistě pohybovat v komunální i celostátní politice. Už několikrát dokázal, že je pragmatický a tvrdý vyjednavač. A nikdo nepochybuje, že převzetí ministerské funkce uprostřed českého předsednictví EU zvládne.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kdybychom hledali jedno slovo, které by čerstvě osmatřicetiletého politika charakterizovalo, bylo by to „ambiciózní“.

Jako o vycházející hvězdě lidovců o něm Deník N referoval už před třemi lety, kdy se na sjezdu v Brně tehdy celostátně neznámý politik překvapivě stal místopředsedou KDU-ČSL.

Strana tak ocenila mimo jiné i to, jak silnou základnu jí za posledních šest let dokázal vybudovat a udržet ve druhém největším městě v Česku. To potvrdil i v letošních komunálních volbách, kdy byl lídrem koalice Lidovci a Starostové. Ta v Brně skončila třetí se ziskem 17 procent hlasů, což je nejvíc od roku 1989.

Hladíkova kariéra je strmá, podíl na ní má ale především jeho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější