Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Není pozorovatel (voleb) jako „pozorovatel“ (Putinových hlasování). Pohled do zákulisí práce těch skutečných

Volební centrála v hlavním městě Hondurasu Tegucigalpě. Foto: Archiv Tomáše Nídra
Volební centrála v hlavním městě Hondurasu Tegucigalpě. Foto: Archiv Tomáše Nídra

Při referendu na okupovaných území Ukrajiny ověřovali údajnou legalitu hlasování o připojení k Rusku i čeští „pozorovatelé“, kteří ale spoluprací s okupanty agresora posloužili jen jako mezinárodní razítko putinovské propagandy pro domácí publikum. Jak vypadá práce skutečných volebních pozorovatelů v rámci demokratických pravidel detailně popisuje spolupracovník Deníku N na základě svých osobních zkušeností ze středoamerického Hondurasu.

Společně s italskou kolegyní Lucrezií Aresiovou jako volební pozorovatelé nominovaní Evropskou unií sledujeme závěrečný mítink prezidentského kandidáta vládní Národní strany koncem loňského listopadu.

Nasry Asfura svým typickým chrčivým hlasem uzavírá projev, ve kterém národu středoamerického Hondurasu slibuje rozvoj dosažený tvrdou prací. S posledními slovy na obloze vybuchují barevné květy ohňostroje. Lidé se ale podívanou nekochají – rychle opouštějí prostory stadionu. V metropoli Tegucigalpě totiž není v noci bezpečno, a tak se všichni snaží dostat se co nejdříve domů.

To, co se v médiích třeba neobjeví

My pospícháme také. S Lucrezií se držíme za ruce, abychom se jeden druhému v hustém davu neztratili. Najednou se zástup rozčísne, jako by jim projel sněhový pluh. Lidé uskakují k okrajům silnice a krčí se. Uděláme totéž, vrhneme se doprava, kde se schováme za zaparkovaným autem. Nevíme proč. Nevědí to ani lidé kolem nás. Dominovým efektem prostě popadáme za krajnici. Reagujeme instinktivně jako zbytek masy.

Mezi přítomnými se nese zpráva, že někde u výstupní brány stadionu se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější