Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Starostové odmítají vinu za zvolení Zwyrtek Hamplové. Navrhovali jednání, ve Spolu nebyl zájem

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Starostové a nezávislí odmítají vinu za výsledek senátních voleb v Kroměříži. Proti kandidátce Spolu, stávající senátorce Šárce Jelínkové, tam STAN nasadil starostu Holešova Rudolfa Seiferta, který kvůli tomu vystoupil z TOP 09. Do druhého kola neprošel ani jeden a vítězkou se stala advokátka Jana Zwyrtek Hamplová podporovaná extremisty a dezinformačními médii. Podle předsedy STAN Víta Rakušana ale koalice Spolu nechtěla s jeho hnutím jednat. Jelínková Deníku N potvrdila, že jednání odmítla.

„Já si myslím, že je to minimálně půl na půl, kdo koho potopil,“ říká do telefonu starosta východomoravského Holešova Rudolf Seifert. Dvaašedesátiletému komunálnímu politikovi, který holešovskou radnici vede od roku 2014, se nelíbí obviňování, že zavinil výsledek senátních voleb v obvodě Kroměříž, který vládní strany nepotěšil.

Těmto výčitkám čelí od momentu, kdy se tam do druhého kola dostaly kandidátka ANO Lucie Pluhařová a právě advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. Seifertovi to veřejně vyčetl například někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

V Kroměříži měla přitom podle původních propočtů koalice Spolu své senátní křeslo snadno obhájit místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková. Všechny tři strany se dohodly, že v obvodech, kde kandiduje významný představitel některé z nich, bude mít podporu i zbylých dvou. Holešovský starosta Seifert, který byl donedávna člen TOP 09 a chtěl kandidovat, tak dostal z ústředí své domovské strany stopku.

„Někdy v zimě tady za mnou byl pan Czernin s tím, že mají domluveno, že u 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Senátní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější