Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Bude to velmi náročné, ale jdu do toho.“ Fischer znovu kandiduje na prezidenta, čeká ho boj o vládní voliče

Senátor Pavel Fischer oznámil, že bude kandidovat na prezidenta. Má již dostatek podpisů senátorů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.
Senátor Pavel Fischer oznámil, že bude kandidovat na prezidenta. Má již dostatek podpisů senátorů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.

Bývalý diplomat a senátor Pavel Fischer se rozhodl podruhé jít do boje o Pražský hrad. V pondělí oznámil, že má dostatek senátorských podpisů, díky nimž se může o nejvyšší ústavní funkci v zemi ucházet. Fischerovy šance jsou spojeny zejména s voliči stran vládní koalice. Ti ale zvažují i další tři kandidáty, což může být klíčovou slabinou jeho snah.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Stojím o co možná nejširší podporu. A v tomto smyslu také sbírám podporu od kolegů a kolegyň v Senátu,“ řekl Fischer Deníku N s tím, že podpisy od zákonodárců stále přibývají. Kampaň chce podle svých slov spustit během několika týdnů.

„Neumím si představit, že bych práci pro náš stát jen tak stopnul a věnoval se prezidentské kampani – že bych místo výkonu ústavní funkce jezdil po republice s obytňákem nebo sbíral podpisy na náměstí. To je také důvod, proč jsem se rozhodl pro kandidaturu shromáždit podpisy senátorů, kterých mám nyní dostatek,“ popsal a dodal: „Dobře si uvědomuji, že vést prezidentskou kampaň pro mne bude velmi náročné. Ale jdu do toho.“

Vstup do prezidentské kampaně tak nechal senátor stejně jako před pěti lety až na poslední chvíli. V minulých volbách naskočil do souboje na začátku října a se ziskem přes deset procent a třetím místem se stal jedním z překvapení voleb.

Oproti volbám z roku 2018 je Fischer zkušenější, jeho jméno je díky minulé kampani známé a dlouhodobě si v průzkumech jako zvažovaný kandidát udržuje i nezanedbatelnou podporu a volitelnost. V srpnu by podle volebního modelu agentury Median získal 6,5 procenta hlasů. Podobnou podporu si udržuje už několik měsíců, aniž by spustil kampaň.

Start volební kampaně by mohlo u Fischera podpořit i chystané úterní oznámení koalice Spolu. ODS, TOP 09 a KDU-ČSL oznámí v Brně svůj postoj k lednovému klání o Hrad. Podle informací Deníku N se nakonec trojkoalice rozhodla, že vlastního kandidáta stavět nebude.

Toho dlouho neúspěšně hledala, nakonec by měla doporučit svým podporovatelům

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější