Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko válku prohrává. Připravte se na následky

Nikdo už nevěří, že jde jen o „speciální vojenskou operaci“. Foto: kremlin.ru
Nikdo už nevěří, že jde jen o „speciální vojenskou operaci“. Foto: kremlin.ru

Komentář Edwarda Lucase: Už dávno jsme měli zaměřit západní strategii na potřeby a zájmy našich spojenců v první linii. Celá tři desetiletí se odpovědní činitelé ve Washingtonu, Bruselu, Berlíně i jinde příliš zaobírali starostmi o Rusko a Rusy a příliš málo přemýšleli o zemích, které svého obřího souseda znají nejlépe a které jeho řáděním trpí nejvíce.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vladimir Putin nemůže vyhrát. Zato Ukrajina může. Jedinou otázkou je kdy, za jakou cenu, do jaké míry – a co bude dál. Tak zní verdikt po sedmi měsících nejkrvavější a nejničivější války, jakou Evropa zažila od roku 1945. Ukrajinská armáda je již nyní větší a zdatnější než ruská. Každým dnem je silnější. Ozbrojené síly Kremlu se rozpadají před očima, doslova demoralizované svým špatným vedením, zpackaným plánováním a mizernou logistikou.

Nemusíte věřit mně, stačí se podívat na ruské talk-show, které jsou hlásnou troubou kremelské propagandistické mašinérie. Nikdo už nevěří, že jde jen o „speciální vojenskou operaci“. Slovo „válka“, které bylo kdysi tabu, v nich padá pravidelně. Otevřeně se v nich diskutuje i o nedávných vojenských neúspěších. Když se Andreje Guruljova, kdysi nabubřelého někdejšího zástupce velitele Jižního vojenského okruhu Ruska, zeptali, jak si vysvětluje ztrátu logistického centra Lyman, přisoudil ji

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

NATO

Názor

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Vladimir Putin

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější