Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Dědeček by se obracel v hrobě.“ Vnučka slavného válečného fotografa nechce výstavu na Hradě, dostává nabídky odjinud

Ladislav Sitenský je známý především svými snímky československých letců v britském Královském letectvu za druhé světové války. Jeho záběr ale byl výrazně širší. Foto: Ladislav Sitenský (se souhlasem vnučky Adély Kándlové)
Ladislav Sitenský je známý především svými snímky československých letců v britském Královském letectvu za druhé světové války. Jeho záběr ale byl výrazně širší. Foto: Ladislav Sitenský (se souhlasem vnučky Adély Kándlové)

Česko si letos připomene sto let od narození a deset let od úmrtí slavného válečného fotografa Ladislava Sitenského. Jeho vnučka Adéla Kándlová má v plánu velkou výstavu, která jeho odkaz připomene. Už měsíce ale v Praze, kterou Sitenský miloval, marně hledá vhodné prostory. Objevila se řada lidí, která se jí s výběrem místa snaží pomoci.

České hlavní město možná neuvidí velkou výstavu k výročím předního válečného fotografa Ladislava Sitenského. Původní plán, kde snímky vystavit, totiž narazil na netušenou překážku – výsledek prezidentských voleb v roce 2018.

Sitenského vnučka Adéla Kándlová chtěla původně výstavu uspořádat na Pražském hradě. „S časovým předstihem jsem předjednala možnost velké výstavy na Pražském hradě, kde by se dalo vystavit přibližně 300 fotek. Plánovala jsem zde představit celý průřez Sitenského tvorbou od raných reportáží přes známé záběry staré Prahy, válečné snímky či méně známé fotografie krajiny a jeho milovaných hor až po zvětšeniny zcela nové dosud neznámé,“ vypráví pro Deník N.

Rychlostí vrtule spitfiru

„V době, kdy jsem tuto expozici připravovala, vládly sice na Hradě dosti špatné poměry, ale já naivně optimisticky předpokládala, že to nemůže trvat dlouho. Věřila jsem, že po prezidentských volbách bude vše jinak. Bohužel se tak nestalo. A mně bylo jasné, že by se dědeček v hrobě obracel rychlostí vrtule spitfiru, kdyby za takových okolností jeho fotografie visely na místě, které pro něho bylo symbolické,“ vysvětluje Kándlová.

Mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek potvrdil, že Hrad s vnučkou předloni v listopadu jednal. „Otevřena zůstala otázka financování dalších nákladů projektu. Závěr byl takový, že si paní Kándlová vše rozmyslí a ozve se na jaře 2018, k čemuž nedošlo,“ řekl Šebek. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na žádost Deníku N o vyjádření do uzávěrky tohoto textu nereagoval. Kándlová ale dodává, že na Hradě pracuje mnoho lidí, kteří mají o výstavu upřímný zájem, nicméně prý chápou její výhrady k současnému prezidentovi.

Z pohledu připomínání odkazu československých příslušníků Královského letectva (RAF) a jejich odhodlání bojovat za svou zem to je situace, která nemá vítězů – Češi zkrátka neuvidí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější