Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vaše dcera je ležák bez budoucnosti, šokoval lékař matku. Kristýna však v sedmi letech začala chodit

Sedmiletá Kristýna a její matka Barbora Wainerová. Foto: archiv rodiny
Sedmiletá Kristýna a její matka Barbora Wainerová. Foto: archiv rodiny

Barbora Wainerová se s ničím moc nepáře. Sama o sobě říká, že už dříve byla „sekera“, postižení její starší dcery Kristýny ji ale ještě vybrousilo. Po jejím narození se však i kvůli přístupu lékařů sesypala. Byť jí později neurolog tvrdil, že její dcera trpící mozkovou obrnou bude „ležák a dítě bez budoucnosti“, Kristýna se v sedmi letech naučila chodit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Energická blonďatá pětatřicátnice působí, že je stále dobře naladěná. Při každé oslavě dceřiných narozenin si však připomene hodiny nejistoty po porodu před sedmi lety.

Její těhotenství sice bylo pohodové, po běžném vyšetření v 38. týdnu se jí ale udělalo špatně.

„Než jsem dojela domů, rozjely se mi silné kontrakce a krvácela jsem. Myslela jsem, že porodím na cestě. Do večera stahy utichly a začala mi odcházet zátka,“ vybavuje si podnikatelka a trenérka. O den později dítě poslouchala fonendoskopem a slyšela, jak se v břiše slabě hýbe. Domnívala se, že po náročném zážitku odpočívá.

Následujícího dne jí praskla voda. Byla zakalená, proto její manžel zavolal sanitku. „V porodnici už nemohli najít dceřin tep, proto mi udělali akutní sekci. Kristýnu vytáhli polomrtvou a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodina a vztahy

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější