Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dva nové románové výlety do českých dějin: stojí za to se oddat Pavím hodům a navštívit Sudetský dům?

Kraj plný historických i lidských dramat. Sudetské Němky při návštěvě Hitlera v Chebu 3. října 1938. Foto: Wikipedia
Kraj plný historických i lidských dramat. Sudetské Němky při návštěvě Hitlera v Chebu 3. října 1938. Foto: Wikipedia

České próze se často vyčítá, že se místo k současnosti obrací do historie, logicky především do jejích nejdramatičtějších období. Ač právě teď na dosah našich hranic zuří válka, pro české autory je nadále nosnější vracet se do období dvou světových válek. Tento terén v nových románových ságách ohledávají Štěpán Javůrek v Sudetském domě a Jan Štifter v Pavích hodech.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tato oblast je v moderní české próze zmapovaná již poměrně důkladně. Stačí zmínit pár jmen: Alena Mornštajnová, Karin Lednická, Jakuba Katalpa, letos i Alice Horáčková. Jejich bestsellerový status vyrostl často právě na rozsáhlých rodinných ságách, které sledují osudy rodin napříč desetiletími dramatické české historie.

Tyto romány rozebírají vztahy hrdinů, vyhledávají různé dávno ztrouchnivělé kostlivce ve skříních a odhalují pohřbívaná tajemství. Obě novinky se od nich příliš neliší. Jsou to také díla poměrně konzervativní, díky čemuž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější