Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Klíčové důkazy proti Babišovi: shrnujeme, co Šaroch sepsal na sto stranách obžaloby

Podrobně vysvětlujeme, proč je žalobce přesvědčen o Babišově vině. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Podrobně vysvětlujeme, proč je žalobce přesvědčen o Babišově vině. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Andrej Babiš si teď může na pár dní oddychnout, soudní líčení v kauze údajného dotačního podvodu bylo do poloviny října přerušeno. V klidu ale být nemůže, obžaloba jasně pojmenovává řetězec několika důkazů, které jako celek potvrzují podezření, že za celým projektem Čapího hnízda stál právě on. Deník N přináší jejich přehled.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch sepsal obžalobu přesně na sto stran. Zaznamenal v ní nejen výtahy z výpovědí svědků, ale poukazuje také na konkrétní dokumenty, které mají vést k závěru, že Babiš a Nagyová jsou vinni.

Hlavních otázek, na které vyšetřovatelé hledali odpovědi, je několik. Například: Kdo v dané době Farmu Čapí hnízdo vlastnil? Byla malým podnikem, který měl nárok na dotaci? Byla propojena s Agrofertem? Měl na její vznik a chod vliv Andrej Babiš?

„Je nepochybné, že obviněný Ing. Babiš si byl vědom svého vlivu jak na deklarované akcionáře společnosti FČH (Farma Čapí hnízdo, pozn. red.), tak na členy statutárních orgánů této společnosti, a to v době před i po podání žádosti o dotaci,“ shrnuje své závěry státní zástupce. „Je tak evidentní, že jednání obviněného Ing. Babiše směřovalo úmyslně k neoprávněnému získání dotace pro společnost FČH,“ zdůrazňuje.

Na základě jednotlivých důkazů žalobce také dovozuje, že Farma Čapí hnízdo byla „zcela existenčně závislá na společnostech skupiny Agrofert“.

Shrnujeme důkazy a výpovědi, na jejichž základě Šaroch k těmto závěrům došel.

Tok peněz

V investigativní žurnalistice stejně jako při policejním vyšetřování platí jedna základní poučka – follow the money (volně přeloženo: sleduj tok peněz). I v tomto případě se finální obraz Babišovy obžaloby postupně skládá právě díky zmapovaným tokům peněz, úvěrům a půjčkám.

Ty mají podle žalobce svědčit o tom, že Farma Čapí hnízdo nikdy nebyla nezávislým malým podnikem. Tedy takovým, který by potřeboval evropskou dotaci a měl na ni nárok.

Peníze sehrály v tomto smyslu roli hned několikrát – v jednom případě dokazují, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Zákulisí moci

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější