Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (218. den): Ruská armáda právě zažívá další těžkou porážku, z Putinova pohledu však dává smysl

Směr Ukrajina. Mobilizovaní Rusové z Volgogradské oblasti nastupují na vlak, který je doveze k jejich jednotkám. Foto: ČTK/AP
Směr Ukrajina. Mobilizovaní Rusové z Volgogradské oblasti nastupují na vlak, který je doveze k jejich jednotkám. Foto: ČTK/AP
  • U Lymanu vznikl kotel, Rusové utrpí velké ztráty.
  • Proč Kreml riskoval a brání Lyman do poslední chvíle.
  • Jaké jednotky Putin nasadil do bojů.
  • Mapa dne – bojiště u Lymanu.
  • Videa dne – dvě podoby mobilizace v dagestánském Derbentu; dvě tankové bitvy zachycené z dronu; sestřel ukrajinského bombardéru Su-24.

 

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z 29. září. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Propagandista v slzách, vojenští blogeři hlásí porážku. Právě v den, kdy Rusko zahájilo proces připojení ukradených ukrajinských území, který nikdo příčetný na celém světě stejně neuzná, se prakticky uzavřelo obklíčení kolem ruských jednotek bránících důležité město Lyman a jeho okolí. Potvrzují to ruské i ukrajinské zdroje.

O tom, že situace je pro Rusy opravdu vážná, svědčí včerejší proslov obvykle ukřičeného a nabubřelého Putinova propagandisty Vladimira Solovjova. Na bezmála pětiminutovém záznamu (v ruštině s anglickými titulky) připomíná jeho mentální kondice Goebbelse v berlínském bunkru v dubnu 1945. Ani se nesnaží skrývat frustraci a zklamání. Armádu doslova prosí, aby konečně začala vítězit, slibuje, že ji „občanská společnost“ podpoří, ale potřebuje vidět, že zase konečně „osvobozuje“ nová území.

Důležitější než Solovjovova deprese jsou však probíhající boje. Ruští vojenští blogeři připravují Rusy na další špatné zprávy a v podstatě říkají, že je konec, Lyman je obklíčen a porážka dokonaná.

Telegramový kanál Zápisky veterána například píše: „Lyman je obklíčen. Z neúspěchu na charkovské frontě nebyly vyvozeny žádné závěry. U Lymanu nepřátelé opět neútočili čelně. Obešli město a jednoduše ho obklíčili (nečekané, že?). Nejvyšší by měl osobně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější