Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Malé problémy v koaličním ráji, muslimská obec proti Kušnarenkovi a slavící Trump

Začátek týdne byl poměrně nabitý. Vláda kromě svého jednání řešila také na úrovni jednotlivých stran tenze kolem rodičovského příspěvku, který hýbe českou politikou už několik dní. Donald Trump kromě spokojenosti s Muellerovou zprávou uznal izraelskou svrchovanost nad Golanskými výšinami. Souhrn dne sestavil Jan Tvrdoň.

Nejsem rozhazovačná soudružka, říká v rozhovoru pro Deník N ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Kolegyně Hana Mazancová a Eva Mošpanová s Maláčovou probraly například aktuálně velmi exponované téma rodičovského příspěvku. Nebojte se. Věta typu „Percepce, jak to bylo, se liší“, je výjimečná 🙂 Rozhovor se kolegyním povedl.

Máme varianty, hledáme peníze. Premiér Babiš se dnes setkal se zástupci facebookové skupiny, která se zformovala právě v souvislosti s diskusemi kolem rodičovského příspěvku. „Musíme se v koalici domluvit a musíme najít peníze,“ řekl Babiš Deníku N. Dodal, že si ANO počká na návrh ČSSD. „Doufejme, že ho zase druhý den nezmění,“ rýpl si do koaličního partnera. Vzhledem k tomu, že Jana Maláčová v rozhovoru pro Deník N říká, že si má premiér vybrat, jestli podporuje děti, nebo banky, může být ještě veselo. Takové malé problémy v koaličním ráji.

Leonid Kušnarenko, předseda Muslimské obce v Praze a pražský advokát, je po dnešku již pouze pražským advokátem. Kušnarenko minulý týden zveřejnil video, ve kterém nabízí pomoc při ozbrojování členů obce v souvislosti s útoky na mešity na Novém Zélandu. Muslimská obec se proti Kušnarenkovi ale téměř okamžitě veřejně ohradila a dnes odhlasovala jeho vyloučení ze svých řad. Více v textu Lukáše Prchala.

Donald Trump může slavit. Zpráva amerického ministerstva spravedlnosti, která popisuje vyšetřování vlivu Ruska na prezidentské volby, nenašla důkazy o spojení Trumpa s ruskými zásahy do voleb. Naše americká zpravodajka Jana Ciglerová popisuje jak čtyřstránkové shrnutí Muellerovy zprávy, tak i první ohlasy.

Donald Trump už na svém Twitteru také slaví 🙂 Ale že to není úplně stoprocentní vítězství, popisuje Jana ve svém textu. Všech podezření totiž vůdce svobodného světa ještě není zbaven.

Bylo mu dvanáct let, když ho začal sexuálně zneužívat katolický kněz. Později se Jiřího Kylara snažil přesvědčit, že je pro kněžství zrozený, a dokonce mu nabídl své ministranty, až on „nebude moct“. Kylar dnes sám obětem sexuálního zneužívání kněžími pomáhá. Velmi silný rozhovor Renaty Kalenské.

Co najdete zítra v tištěném Deníku N?

  • Velký rozhovor s Martinem Myšičkou o Dejvickém divadle
  • Babiš s Maláčovou hledají peníze na rodičovský příspěvek
  • Velký rozhovor s ministrem školství Plagou nejen o mediální gramotnosti
  • Česká vědkyně a „ježčí molekuly“

Komerční sdělení

Každá pátá Češka se setkala s fyzickým nebo sexuálním násilím od současného nebo bývalého partnera. Situace se nezlepšuje. SOS linky neziskovek registrují čím dál víc případů. Jen k pětině z nich vyjíždí v průměru policie. K vykázání dochází zřídkakdy.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější