Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zářijový Epilog: Namísto dialogu spisovatelé hloubí příkopy

Spisovatelé Jan Němec a Petra Hůlová na jednom z minulých Sjezdů spisovatelů. Foto: Bohdan Holomíček pro Sjezd spisovatelů
Spisovatelé Jan Němec a Petra Hůlová na jednom z minulých Sjezdů spisovatelů. Foto: Bohdan Holomíček pro Sjezd spisovatelů

Co uplynulý měsíc přinesl na tuzemské literární scéně a českém knižním trhu? V nové rubrice Epilog přineseme každý měsíc souhrn nejdůležitějších událostí ze světa literatury.

S koncem léta se začali o pozornost tuzemské kulturní veřejnosti opět hlásit spisovatelky a spisovatelé, a to nejen obrážením knihoven – třeba na Pražany číhala Literatura v parku, čtení se nevyhnuli ani ve vlaku (Festival autorského čtení ve vlaku), a klidu jim literatura nedopřála dokonce ani v noci (letos je během zářijové Noci literatury vábila na Malou Stranu a na Kampu).

Naproti tomu svou největší akci, druhý polistopadový Sjezd spisovatelů (první zorganizovala Asociace spisovatelů v roce 2015), si spisovatelky a spisovatelé v pražském Kampusu Hybernská uspořádali také za účasti veřejnosti, ale spíše pro sebe.

To proto, aby se po pandemické odluce zase jednou sešli naživo a probrali společně aktuální témata, od feminismu přes dnešní status spisovatele až po psaní o válce.

Spisovatelé (proti) sobě

Událost zaštítěná heslem #mluvmespolu přinesla řadu zajímavých projevů a diskusních panelů, které ovšem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kulturní provoz

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější