Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trumpův volební debakl může paradoxně odvrátit jen #MeToo a politická korektnost

Foto: ČTK/AP
Foto: ČTK/AP

Komentář Tomáše Klvani: Volby do Kongresu uprostřed prvního mandátu nového prezidenta Spojených států bývají něco jako teploměr pod paží pacienta, který ukazuje, jak si hlava státu v očích voličů vede. A protože zklamaná očekávání jsou zpravidla silnějším motivem než jiné vášně, prezidenti a jejich strana v těchto volbách obvykle ztrácejí. Zřejmě to bude platit i o těch letošních. Americká politika ovšem prochází revolucí, jež se odehraje sotva jednou za několik desetiletí, a tak první listopadové úterý letošního roku přinese i několik dalších poselství.

Podle věrohodných volebních modelů se dá očekávat, že levicoví demokraté získají zpět dolní komoru parlamentu, Sněmovnu reprezentantů, a pravicoví republikáni, strana prezidenta Donalda Trumpa, těsně uhájí Senát. Takový výsledek by reálně znamenal pro prezidenta mírný úspěch, zejména kdyby demokratická většina ve sněmovně nebyla příliš veliká. Republikánům by umožnil volby vykládat jako zastavení očekáváné demokratické vlny, mocně podporované většinovými médii, jako jsou deníky Washington Post a New York Times či televize CNN.

Prezidentova nekompetentnost a nezpůsobilost vykonávat prezidentský úřad jsou na levici a v seriózní (menšinové) pravici považovány za nezpochybnitelný fakt a ještě v létě to vypadalo, že velká většina Američanů souhlasí. Hovořilo se o takzvané modré vlně (v Americe je modrá barva přiřazena levici, červená pravici), která zalije sněmovnu a udělá Trumpovi z dalších dvou let peklo.

Několik málo dní před volbami se však drtivé vítězství demokratů už nejeví vůbec tak jisté. Ve federální průzkumech sice stabilně vedou o několik procent a prezident je dlouhodobě nepopulární (jeho skóre osciluje kolem minus deseti, což znamená, že v průměru všech průzkumů jeho počínání neschvaluje kolem 52 procent a schvaluje asi 42 procent dotázaných), ale demokrati jsou v nevýhodě. Volební okrsky jsou narýsovány tak, že zvýhodňují republikány a do Senátu se letos volí ve státech tradičně nakloněných konzervativcům.

Voliči demokratů se navíc koncentrují ve velkých městských aglomeracích a na obou pobřežích,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější