Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (217. den): V Lymanu jde o hodně, Rusové se snaží zachránit i s pomocí mobilizovaných nováčků

Ukrajinci posilují jednotky útočící na Lyman o další tanky. Foto: Generální štáb Ukrajiny
Ukrajinci posilují jednotky útočící na Lyman o další tanky. Foto: Generální štáb Ukrajiny
  • Někteří proputinovští blogeři již varují před porážkou v Lymanu.
  • Rusové se snaží město udržet i s pomocí nevycvičených rekrutů, kteří dostali k dispozici těžkou techniku.
  • Mobilizace ohrožuje ruskou ekonomiku. Mezi skupinami těch, kteří se snaží vyhnout odvodu do armády, je neúměrně mnoho vzdělaných mužů.
  • Mapa dne – dosud bylo zničeno nebo poškozeno více než sedmdesát ukrajinských mostů.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z 28. září. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Co je v sázce v Lymanu. Nedávný pád města Lyman, které mělo před válkou zhruba 22 tisíc obyvatel, byl pro Ukrajince bolestný. Když se ho Rusové na konci května po týdnech bojů zmocnili, otevírala se jim cesta k potenciálnímu ovládnutí celého zbytku Donbasu, což se v té době nezdálo vůbec nereálné.

„Je to tam nepopsatelně těžké. A jsem vděčný všem, kteří tento nápor vydrželi,“ komentoval tehdy ústup z Lymanu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Z Lymanu se Rusové následně pokusili postoupit dále. Během léta se snažili útočit hlavně jihovýchodním směrem na město Siversk. Současně se ale počítalo s tím, že by se z Lymanu mohli přesunout také jihozápadním směrem ke zbývajícím regionálním centrům Doněcké oblasti, Slavjansku a Kramatorsku.

Pokud by tato dvě města padla, ukrajinské linie v oblasti by se zhroutily, psali jsme koncem května.

Uplynuly čtyři měsíce a o Lyman se znovu bojuje, tentokrát panice propadají Rusové. Dokonce i někteří prokremelští blogeři již varují před bezprostřední hrozbou obklíčení ruských vojsk v Lymanu. „Ruské ministerstvo obrany není připraveno na pád této části fronty, což by pravděpodobně zhoršilo již tak nízkou morálku Rusů,“ píše ve své nejnovější zprávě americký Institut pro studium války (ISW).

V Lymanu ještě není vyhráno. Ruské velení si je vědomo hrozby obklíčení a snaží se odvrátit porážku také pomocí současné mobilizace. Snaží se na frontu u Lymanu nahnat některé z nově povolaných rezervistů, kterým nestihlo poskytnout odpovídající výcvik a výstroj.

„Ruské úřady posílají nově mobilizované a špatně vycvičené rekruty, aby přímo posílili vážně oslabené zbytky různých jednotek ruské armády, včetně jednotek, které byly dříve považovány za přední,“ píše ISW.

Pomocí rekrutů se ruští generálové zřejmě snaží posílit vlastní linie do té míry, aby Ukrajinci nebyli schopni dokončit obklíčení. A v ideálním případě se budou pomocí nich snažit zatlačit ukrajinské jednotky do bezpečnější vzdálenosti.

Ukrajinský generální štáb napsal, že některé z těchto nedostatečně vycvičených rekrutů dokonce posadili do tanků. Již v pondělí byla takto zachycena kolona tanků, která se pohybovala směrem k Lymanu, a bylo jasné, že ji obsluhují rekruti.

„Sedm tanků se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější