Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když každý hlas rozhoduje a když je předem téměř jasno. Co říkají data o senátních duelech?

Kontaktní kampaň senátora Miloše Vystrčila (ODS). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Kontaktní kampaň senátora Miloše Vystrčila (ODS). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Analýza: Druhé kolo senátních voleb rozhodne o podobě horní komory na další dva roky. Zřejmě největší pozornost strhly špičky hnutí ANO na Jihlavsko, kde se ve vypjatém finiši snaží sestřelit předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Může se Andreji Babišovi s Janou Nagyovou podařit zvrátit výsledky prvního kola? Historická volební data naznačují, že to budou mít velmi těžké.

Letošní druhé kolo senátních voleb vládní většinu v horní komoře neohrozí. I v případě, že by se opozičním subjektům nebo protivládně naladěným nezávislým kandidátům podařilo posbírat všechny mandáty, nemohou na většinu dosáhnout.

Silný zisk pro opoziční ANO by ale mohl nejen přinést jistou míru nervozity do vládního tábora, ale i oslabit jeho většinu a také připravit půdu pro další volby za dva roky.

Ostatně ani současná velmi silná pozice v horní komoře Fialově vládě automaticky nezaručovala bezproblémovou podporu – například když vlastní senátoři zkomplikovali vládě situaci odmítnutím pandemického zákona.

I kvůli těmto faktorům jsou volby velmi důležité. Po minulém víkendu je ve hře 24 senátorských mandátů. Jiří Růžička (TOP 09), Ladislav Václavec (ANO) a Petr Fiala (KDU-ČSL) si vítězství připsali již v prvním kole.

Tvrdý boj o každý hlas

Lze přitom předpokládat, že v případě některých mandátů se může vést tvrdý boj o každý hlas. Druhé kolo senátních voleb se nevyznačuje přílišnou atraktivitou –⁠ chodí k němu málo voličů. To v kombinaci s tím, že senátní obvody mají zhruba sto tisíc voličů, může vést k tomu, že rozhoduje skutečně málo.

Rekord v tomto ohledu padl v roce 2003 v doplňovacích volbách do horní komory v Brně, kdy o vítězi rozhodlo pouze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Senátní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější