Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč se někdo pustil do tak složité operace, jako je likvidace plynovodů na dně moře? Klíčem je motiv

Diverze na plynovodu vedoucím po dně Baltského moře zcela mění situaci i náladu v Evropě. Kdo se raduje a kdo se bojí? Foto: Framestock, Adobe Stock
Diverze na plynovodu vedoucím po dně Baltského moře zcela mění situaci i náladu v Evropě. Kdo se raduje a kdo se bojí? Foto: Framestock, Adobe Stock

Kdo zničil strategické plynovody vedoucí z Ruska do EU, Nord Stream 1 a 2, ví v tuto chvíli nejspíš jen ti, kdo diverzi provedli. Pro koho je výhrou a pro koho tragédií? Motiv, který by mohl vysvětlit natolik logisticky složitou, vojensky i technicky náročnou a riskantní operaci, je klíčem k odhalení pachatele.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nejpravděpodobnější verzí je ta, o které se mluví a píše od první chvíle, kdy byl zaznamenán únik plynu z podmořského potrubí: někdo ho záměrně poškodil. Jak? Tady se už experti, vojenští analytici i novináři rozcházejí.

Shodují se sotva v tom, že šlo o diverzi. To podporují i dnešní poslední zprávy ze Švédska, kde pobřežní stráž odhalila další – čtvrtou – lokalitu, kde uniká velké množství plynu.

  • Poprvé se veřejnost dozvěděla o poškození plynovodu Nord Stream v pondělí.
  • Dva dny nato německá média už psala s odvoláním na německé tajné služby, že plyn uniká ze tří rour ze čtyř (obě větve plynovodu sestávají každá ze dvou potrubí).
  • Teď už utíká plyn ze všech – o záměrném útoku na strategickou infrastrukturu pochybuje málokdo.

Proč zrovna teď?

Podle televize Sky News bylo potrubí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Německo

Rusko

Skandinávie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější