Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Bojím se, že bude třetí světová válka. Pracuji, ale stejně nezaplatím elektřinu.“ Lidé v Brně přišli protestovat proti vládě

Na demonstraci proti vládě přišlo 28. září 2022 na Zelný trh v Brně asi dva tisíce lidí. Foto: Jana Ustohalová, Deník N
Na demonstraci proti vládě přišlo 28. září 2022 na Zelný trh v Brně asi dva tisíce lidí. Foto: Jana Ustohalová, Deník N

Na Zelný trh v Brně přišlo ve středu odpoledne proti vládě protestovat kolem dvou tisíc lidí. Říkají, že jsou nespokojení s tím, že je kabinet Petra Fialy neochránil před vysokými cenami energií a jídla, rekordní inflace je děsí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zelný trh ve středu po druhé hodině odpoledne zaplnil dav asi dvou tisíc lidí. Přišli na demonstraci proti vládě, kterou pořádá uskupení Česká republika na 1. místě. Na brněnské náměstí se na velkoplošnou obrazovku promítají projevy z Václavského náměstí v Praze, kde se sešly nižší desítky tisíc lidí.

Ačkoliv předpověď počasí ještě před pár dny slibovala déšť, nakonec se ve středu odpoledne vydařilo pravé svatováclavské léto. Lidé mávají českými vlajkami, je tu i dost modrých s moravskou orlicí, drží transparenty, tleskají nebo skandují: „Demisi!“

Tím míří k současné vládě, která je podle nich dostatečně neochránila před vysokými cenami za energie a všeobecnou inflací. Většinou jsou tu lidé středního věku, hodně z nich i dobře oblečených.

„Jsme tady, protože se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Chudoba

Energie

Inflace

Protivládní protesty

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější