Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nebyl jsem ve STAN tím, kým Klaus mladší v ODS nebo Foldyna v ČSSD, řekl Hraba v Aréně N

Senátor Zdeněk Hraba byl hostem podcastu Aréna N poté, co oznámil, že vystupuje z hnutí STAN. Foto: Karolína Pláničková, Deník N
Senátor Zdeněk Hraba byl hostem podcastu Aréna N poté, co oznámil, že vystupuje z hnutí STAN. Foto: Karolína Pláničková, Deník N

Senátor Zdeněk Hraba vystoupil z hnutí STAN. V podcastu Aréna N shrnul důvody, mluvil ale také o svém pohledu na genderová témata a hájil návrh zákona rozšiřující nutnou obranu, který čelí kritice ze strany soudců i policie.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Důvody Hrabova odchodu ze STAN
  • Spory se spolustraníky ohledně definice manželství
  • Výhrady vůči údajné „genderové ideologii“
  • Kandidaturu v komunálních volbách v Říčanech
  • Smysl návrhu na rozšíření nutné obrany, zákon „můj dům, můj hrad“

Na Twitteru jste oznámil odchod z hnutí Starostové a nezávislí. Pojďme si vzít vaše důvody jeden po druhém, budu citovat z vašich tweetů: „Nepřijatelné nápady prosazované koaličním partnerem hnutí, tedy Piráty.“ Které to byly?

Ve mně to rozhodnutí zrálo už dlouho. Už prakticky od doby, kdy se začalo jednat o koalici s Pirátskou stranou a o tom, jak by měl vypadat společný program. Objevovaly se návrhy, které se týkaly manželství pro všechny nebo změny pohlaví bez chirurgického zákroku.

Nakonec se podařilo vyjednat kompromis, kde bylo zrovnoprávnění párů stejného pohlaví, s čímž nemám problém, ale neshodli jsme se, zda měnit obsah pojmu manželství. Nakonec to ve finálním dokumentu nebylo, nicméně někteří poslanci STAN začali posléze prosazovat tu plnou variantu, včetně změny názvu.

K tomu se dostaneme, chtěl bych ale nejdřív probrat další důvody. Opět cituji: „Některé viditelné tváře začaly být pirátštější než sami Piráti.“ Které?

Co se týká názorů na život a na společnost, já jsem se začal postupně výrazně rozcházet s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Aréna N

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější