Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Radniční veletoče na severu Čech. Babiš i ODS ztratili své tradiční voličské bašty

Okresní město Litoměřice bylo dlouhá léta tradičně pravicové. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Okresní město Litoměřice bylo dlouhá léta tradičně pravicové. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Dělí je od sebe jen řeka a asi deset minut jízdy autem. Přesto tam komunální volby dopadly zcela odlišně. V severočeských Lovosicích osm let vítězilo hnutí ANO. Teď ho do opozice posílá nové občanské sdružení. Na druhém břehu v Litoměřicích zase po dvaceti letech končí vláda ODS. Nejvíc hlasů tam naopak dostalo hnutí expremiéra Andreje Babiše. Obyvatele obou měst ale spojuje něco jiného než radniční veletoče – mají politiky plné zuby.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Otřes v Lovosicích,“ hlásá titulek lokálního deníku. Ve městě mezi kopci Českého středohoří ale nedávné volební drama připomínají už jen dva plakáty visící na náměstí. Jinak zde žhavé změně na radnici nikdo příliš pozornosti nevěnuje. Jediné, co tu doutná, jsou grilující se kuřata ve stánku naproti.

Opodál postává hlouček místních důchodů. Zrovna čekají na autobus do Prahy na koncert. „Vůbec se mě na to neptejte,“ kroutí hlavou jeden z nich. Od stánku s grilovanou drůbeží zrovna přichází muž ve středním věku. „Volil jsem, no, tradičně. Tak jsme v Lovosicích,“ říká Josef.

„Takže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější