Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Západ se chystá, že Putin sáhne po jaderných zbraních. Brát to jako strašení, ale připravit se, říkají experti

Ruský vládce Putin 6. září 2022 během vojenského cvičení Vostok 2022. Vlevo ministr obrany Šojgu, vpravo náčelník generálního štábu armády Gerasimov. Foto: Kreml, kremlin.ru
Ruský vládce Putin 6. září 2022 během vojenského cvičení Vostok 2022. Vlevo ministr obrany Šojgu, vpravo náčelník generálního štábu armády Gerasimov. Foto: Kreml, kremlin.ru

Putin, pokud bude zoufalý, se podle mínění ruského historika může odhodlat pro „poslední a nejděsivější možnost“. Západ už Kreml varoval před katastrofálními následky, které by to pro Rusko mělo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pod celou Oděsou jsou dva tisíce kilometrů podzemních chodeb. Katakomby v tomto klíčovém ukrajinském přístavu na pobřeží Černého moře vznikly ještě za carských časů a sovětský režim v nich dal postavit bunkry, které by v hloubce 19 metrů pod zemí měly snést i atomový útok.

Co když nastal čas, kdy je Ukrajinci v tomto městě (nebo i jinde) budou muset použít? Možností, že ruský prezident skutečně sáhne po jaderných zbraních a použije je proti Ukrajině (nebo i jinde), se poslední dny začali „smrtelně vážně“ zabývat světoví lídři i vojenští plánovači, kteří to už tedy neberou jen jako teoretickou možnost.

Ruský historik Sergej Lukaševskij se dokonce obává, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější