Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Jeden den u voleb, druhý u soudu

Obžalovaný bývalý premiér Andrej Babiš u soudu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Obžalovaný bývalý premiér Andrej Babiš u soudu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Česko o víkendu odvolilo, a ačkoliv výsledky komunálních voleb už dávno zná, stále není zřejmé, kdo a jak povede některá velká města. Teprve se také ukazuje, kdo jsou opravdoví vítězové a poražení politického klání. Začátek nového týdne se tak nese ve znamení vyjednávání, analýz a sledování toho, jak probíhá hlavní líčení kauzy Čapí hnízdo. I to koneckonců může povolební Česko ovlivnit.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Dominika Píhová.

1) Vítězové a poražení

Výsledky voleb jsou známé sice už od víkendu, start nového týdne ovšem přinesl příležitost k ještě hlubší analýze toho, jak hlasování dopadlo, kdo je vítěz, kdo je poražený a taky kdo je tu tak trochu k smíchu.

O vítězství ve volbách mluví zástupci hnutí ANO, koalice Spolu i lidovci. K největším vítězům víkendového klání ale rozhodně patří populisté a extremisté. Dost důvodů k oslavám má třeba SPD, která usedne v zastupitelstvech všech krajských měst a prosadila se jako jasná politická síla na českých radnicích. „V rámci všech zisků a ztrát je to strana, která vykáže největší přírůstek na všech možných úrovních,“ říká politolog Jan Charvát z Univerzity Karlovy.

Posilování SPD na celorepublikové úrovni teď navíc potvrdil i další výzkum. Podle modelu agentury Median by v srpnu hnutí získalo 14 procent hlasů, což by je zařadilo na pomyslnou třetí příčku ve sněmovním klání. Ačkoliv se nedá mluvit o žádném závratném skoku, pozvolný nárůst je zřejmý – a schopnost hnutí hledat nové voliče taky.

Když se řekne Tomio Okamura, často si vzpomenu na televizní klip, ve kterém představuje cestovní kancelář pro plyšáky, a musím se smát. Jenže vzápětí mi dojde, že tenhle byznysmen, který se tak umně proměnil v podnikatele jiného typu – toho politického –, by taky mohl v dalších sněmovních volbách vést třetí nejsilnější stranu, a úsměv mě přejde. Uklidňuje mě na tom všem snad jen to, že úspěchy v extremistickém táboře znamenají i rozbroje a soupeření o pozice, jak upozorňuje v analýze kolega Jan Moláček.

Kdo jsou vítězové a poražení z pohledu dat, můžete zjistit skrze přehledné grafy, absolutní čísla a porovnání s předchozími volbami zde. Spoiler alert: Nejvíc letošní komunální volby projela ČSSD a poté komunisté, kteří ztratili dvě třetiny zastupitelských mandátů. Škoda, že podobnou ztrátu nezaznamenali i v mém rodném městě, kde obsadili „krásnou“ třetí příčku s více než 15 procenty hlasů, ale člověk zkrátka nemůže mít všechno.

2) Babišova srdeční záležitost

Expremiér Andrej Babiš má v posledních dnech napilno – jako by nestačil stres spojený s volbami, začalo dnes ještě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější