Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (214. den): Ruské letectvo chtělo zastavit ukrajinské útoky, ale zažilo černý víkend

Ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti. Foto: ČTK/AP
Ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti. Foto: ČTK/AP
  • Ukrajina postupuje na východ od Oskilu.
  • Proč ruské letectvo utrpělo během víkendu těžké ztráty a proč je důležité, kde se to stalo.
  • Oděsa čelí ofenzivě dronů, způsobují vážné škody.
  • Mapa dne – boje na východ od Oskilu + kde se protestovalo proti mobilizaci.
  • Videa dne – letecká válka nad Ukrajinou.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z 25. září. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Proč ruské letectvo utrpělo během víkendu těžké ztráty a proč je důležité, kde se to stalo. Tempo, jakým ruská armáda přichází o moderní a drahá letadla, je stále překvapivě vysoké. Ukrajinci hlásili, že v sobotu Rusům sestřelili jedno Su-34, dvě Su-30 a jedno Su-25. O další letadlo a čtyři vrtulníky údajně přišli v neděli.

Samozřejmě že o některých uváděných ztrátách chybí důkazy. Když se letadlo zřítí za nepřátelské linie, dá se sestřel většinou potvrdit, až když nepřítel ustoupí. To byl i případ Su-30SM, které Ukrajinci nedávno objevili u Izjumu i s utajovaným zařízením.

Jenže tentokrát jsou u některých víkendových sestřelů důkazy nepopiratelné už nyní.

Postupně si je ukážeme i s vysvětlením, proč jsou sestřely i nejmodernějších letadel tak časté a proč je v tomto případě třeba věnovat pozornost i místu, kde k sestřelům došlo. Přímo totiž souvisejí s probíhající ukrajinskou ofenzivou, které se věnuje část dnešního vývoje bojů o operacích u Oskilu.

První video ukazuje sestřel víceúčelového letadla Su-30SM. Tento dvoumístný typ se používá hlavně jako útočný letoun k úderům proti pozemním cílům, ale dokáže vést i vzdušný boj.

Tento konkrétní kus vysokou rychlostí přelétával nízko nad bojištěm, když jej Ukrajinci sestřelili velmi pravděpodobně přenosnou raketou země – vzduch. Zásah je vidět v deváté vteřině záznamu, v šestnácté už letadlo na zemi exploduje. Posádka měla na záchranu extrémně krátkou dobu, přesto

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější