Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Za všechno může ten pablb Trier!“ Seriál Království se po 25 letech vrací v plné síle

Karen vyráží ve stopách paní Drusse. Foto: Serial Killer
Karen vyráží ve stopách paní Drusse. Foto: Serial Killer

První čeští diváci o víkendu na festivalu Serial Killer viděli úvodní dva díly nového Království Larse von Triera. Kultovní seriál o hororové kodaňské nemocnici se vrací po 25 letech a je ještě zábavnější než dřív. Jaké jsou naše první dojmy?

„Tam, kde stojí královská nemocnice, bývaly bažiny. A nikdo živý to ještě neví, ale brána Království se znovu otevírá.“ A také: „Buďte připraveni na vše, v dobrém i zlém.“ Zní vám to povědomě?

Seriálový svět se v posledních letech masivně změnil. Přesto v tom současném, v němž na nás Netflix a další VOD platformy chrlí tisíce seriálů, nemá Trierovo Království obdoby. Už před 28 lety jeho první série způsobila v seriálovém světě obří třesk.

 

Výrazný Trierův autorský rukopis učinil z Království přelomovou podívanou, jíž bylo asi nejblíže neméně kultovní Městečko Twin Peaks Davidsa Lynche (které ostatně Trier přiznával jako jeden z inspiračních zdrojů). Druhá série Království před 25 lety stvrdila pozici Larse von Triera jako jednoho z nejexcentričtějších režisérů současnosti.

Pablb Trier

Po smrti dvou ústředních herců původního Království se teď nová pětidílná série s podtitulem Exodus vrací s novými postavami, ale zároveň s pevnou návazností na původní dvě série a se stejným mixem hororu, sarkasmu, napětí i bláznivé grotesky a vyšinutých postav.

Zklamáni ale nebudou ani ti, kteří původní dvě série neznají nebo na ně v běhu let už pozapomněli (lze-li na něco tak velkolepého vůbec zapomenout). Nová série je zábavná i sama o sobě a orientaci v ní napomáhají právě i neustálé odkazy k původnímu dílu.

Trier s původním seriálem pracuje velmi sebeironicky, třetí série ostatně začíná v momentě, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Seriály

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější