Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Volby pro mnohé nedopadly špatně. Navzdory jejich úporné snaze o opak

To víte, dělali jsme, co jsme mohli, ale nakonec to přece jenom dopadlo docela dobře. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
To víte, dělali jsme, co jsme mohli, ale nakonec to přece jenom dopadlo docela dobře. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Evy Mošpanové: Česko už přesně ví, jak dopadly komunální volby, tisíce drobných výsledků ale nedávají zcela jasný obraz. Přesto však lze říct, že silná značka na mnoha místech překonala opravdu velkou snahu kandidátů ji poškodit. A také to, že největší úspěch slaví pragmatici.

Bohuslavu Svobodovi v posledních měsících nešla upřít snaha. Jestli to byla snaha o vítězství v komunálních volbách, je už ale na jinou debatu. Lídr kandidátky Spolu v Praze totiž před hlasováním věnoval překvapivě hodně času snaze nalomit vlastní voliče. Ať už neúčastí v diskusích, tvrzeními o zdravotní nezávadnosti emisí, nebo prohlášeními o tom, že se ani jako případný primátor nevzdá ani jednoho ze všech dalších povolání, která zastává.

Ve zviklání voličů částečně uspěl – naznačuje to fakt, že „na křížky“ ho u voličů předběhli čtyři další členové vlastní kandidátky. Koalice Spolu v Praze nejspíš doufala i ve větší procento hlasů (získala jich 24,72), přesto ale uspěla natolik, že Svoboda může pořád velice reálně uvažovat o tom, že si podruhé nasadí primátorský řetěz.

Důkazy, že silná značka toho překoná opravdu hodně, se našly i jinde. Třeba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější