Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: DART se v noci srazí s asteroidem, má získat poznatky pro planetární obranu

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet vysvětluje, proč se Američané snaží strefit sondou do asteroidu a co to je Littlewoodova věta o zázracích.

Artemis zase nepoletí, přestože plnění nádrží vodíkem dopadlo dobře. Jenže na Floridu se řítí hurikán, a NASA proto start odložila. Dalším možným datem startu je 2. říjen, ale taky je možné, že to bude ještě později.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • V málokteré zemi se sdílejí fotografie dětí na sítích tak lehkomyslně jako u nás. (Možná proto, že fyzicky se cítíme v bezpečí. Česko opakovaně vychází z porovnání jako jedna z nejbezpečnějších zemí světa. Ten pocit pak víceméně podvědomě přenášíme do virtuálního světa. Chyba.)
  • Mooreův zákon je prý mrtev. (To jsme slyšeli už mnohokrát. Teď to ale říká šéf společnosti Nvidia, a to je člověk, kterého bych v této vědci bral velmi vážně.)
  • Skvostné vyprávění Sabine Hossenfelderové o devíti stupních nicoty. Prázdná krabice je číslo jedna. Když z ní vypumpujete vzduch, dostanete číslo dvě. Pro pátý stupeň je třeba zbavit se i virtuálních částic, fluktuací kvantového vakua. Už to je samo o sobě nemožné (podle dnešních znalostí), ale úrovně nicoty podle Hossenfelderové tím zdaleka nekončí. (Velmi čtivé i bez fyzikálních znalostí.)
  • V pátek 30. září se na mnoha místech v Česku koná Noc vědců, což je každoroční unikátní příležitost vidět vědecká pracoviště neobvyklým způsobem.
  • Dvě malé kalkulačky vedle sebe v mobilní aplikaci jsou překvapivě dobrý nápad.
  • Derek Lowe o selenu. Ze školy si pamatuju jen tolik, že to je ohavně páchnoucí polokov, jedovatý sám o sobě i ve sloučeninách. Kromě toho je ale kupodivu nezbytným stopovým prvkem, když ho máme málo, chřadneme. Lowe vysvětluje biochemické mechanismy fungování selenu v těle. Je obsazen v některých nezbytných proteinech! (Asi zase jen pro chemiky a biology, ale velmi pěkné.)
  • Obšírný výklad principu podvojného účetnictví pro technicky uvažující lidi. (Výborné!)

Stručně o věcech, které by si zasloužily víc

V Česku zemřel první pacient s opičími neštovicemi. Ty ale nebyly bezprostřední příčinou smrti, i když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější