Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fiala se postavil proti námluvám v Praze. Koalice s ANO by byla pro vládu reputační problém

Premiér pro Prahu preferuje spolupráci na vládním modelu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér pro Prahu preferuje spolupráci na vládním modelu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Z celostátní úrovně jde směrem k Praze jasný signál – postavte koalici na půdorysu té celostátní, jinak to poškodí vládu. Strany přes tento apel čekají tvrdá vyjednávání. Pro část ODS je Zdeněk Hřib méně přijatelný než ANO, Piráti navíc oproti celostátní politice v Praze nejsou jen přívěskem, který se dá přehlasovat.

Vítězem voleb v Praze se stala koalice Spolu vedená Bohuslavem Svobodou (ODS). Získala nejvíc procent a také mandátů. Rozhodně se však nedá mluvit o suverénním vítězství. Všechny tři strany koalice získaly dohromady méně mandátů, než měly před čtyřmi lety.

Zklamaná může být zejména ODS, která přišla o čtyři zastupitele a její výchozí pozice do vyjednávání je trochu jiná, než si před volbami představovala. Na poslední chvíli sice uskupení Spolu získalo při sčítání mandát, který umožňuje dohodu s ANO, pro koalici to stále zůstává spíše nouzovým řešením.

Špičky ODS sestavování koalice řešily v uplynulých měsících. Někteří pražští politici této strany totiž během kampaně nevyloučili, že by koalici sestavili raději s hnutím ANO než s Piráty. A to přesto, že je ANO pro současnou vládu „nepřítel číslo jedna“.

Například lídr pražské koalice Spolu ještě ve druhé polovině srpna říkal, že jednání s hnutím nevylučuje. „Naše koalice bude jednat se všemi, kteří se na magistrát dostanou. Kdo bude pro nás nejpřijatelnější a nejblíže našemu programu, s tím složíme koalici,“ řekl Svoboda pro Deník N.

Skandál pro Fialu?

Jako možnost to zmiňoval například Martin Sedeke z Prahy 11. „Já si to osobně představit umím. Že bychom nějakým způsobem spolupracovali s hnutím ANO,“ řekl Sedeke v DVTV.

Naopak proti koalici s ANO se uvnitř uskupení stavěla TOP 09, do určité míry i lidovci a jen část politiků z ODS – jako je například šéf pražské organizace Marek Benda nebo místopředseda strany a poradce premiéra Zdeněk Zajíček.

„Bylo to ze strany Bendy řečeno, aby se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komunální volby

Praha

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější