Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Data: Ženy zastupitelky? Nejméně jich je z řad SPD i Pirátů

I po těchto volbách bude platit, že na radnicích českých měst usednou převážně muži. Žen bude jedna třetina; nejmenší podíl mají vládní Piráti a opoziční SPD. Naše interaktivní mapa ukazuje, jaké je zastoupení žen a mužů v jednotlivých stranách.

Počet žen na nejnižší úrovni politiky se postupně zvyšuje. „Pouze v komunální politice se neustále zvyšuje procento kandidujících i zvolených žen, ženy si v ní samy sebe dokážou lépe představit a cítí se v ní být kompetentnější,“ řekla nedávno Deníku N Veronika Šprincová, ředitelka organizace Fórum 50 %.

Je to podle ní pozitivní vývoj. „Určitě je dobře, že se tento trend každými dalšími volbami potvrdí. Ale jako země, která hledí na západ, opravdu velmi zaostáváme,“ dodala. Nejvíce žen kandidovalo v Ústí nad Labem, nejméně zase v Děčíně.

Co se týče zastoupení dle stran, nejlépe jsou na tom v tomto kontextu Starostové, ti mají (stejně jako nezávislí kandidáti sdružení pod zkratkou NK) třicet procent zastupitelek. Nejhůře naopak Piráti a SPD – tam to je 22 procent.

Podívejte se, jak jsou na tom ostatní strany.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější