Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lékařka z ANO proti dispečerce z SPD. Ve Varech se o Senát utkají kolegyně ze záchranky

Eva Chromcová a Věra Procházková obě pracují pro karlovarskou záchranku. KOLÁŽ: Deník N
Eva Chromcová a Věra Procházková obě pracují pro karlovarskou záchranku. KOLÁŽ: Deník N

Výsledky prvního kola senátních voleb v Karlových Varech byly pro většinu lidí překvapením. Politické matadory v něm porazily dvě ženy ze zdravotnického prostředí – zatímco Věra Procházková z hnutí ANO už s politikou má zkušenost, druhá z postupujících Eva Chromcová se zjevila doslova odnikud. A v dresu SPD porazila současného senátora i tamního hejtmana. „Je to velké nebezpečí,“ shodují se oba poražení v názoru na úspěch extremistické strany.

Obě ženy se roky potkávají u karlovarské záchranné služby – jedna coby zkušená lékařka a bývalá poslankyně, druhá pracuje na dispečinku; do této doby o ní slyšel jen málokdo. Teď se obě v silné konkurenci jedenácti uchazečů o senátorský post utkaly o hlasy voličů. A uspěly.

Lékařka Věra Procházková šla do kampaně s brožurou, jak zachraňovat životy, a knížkou lékařských vtipů. Eva Chromcová vsadila na tradiční témata SPD – kritiku vlády, Evropské unie či odpor k povinnému očkování proti covidu.

„Překvapilo mě, že vůbec kandiduje,“ říká nyní Procházková, která z prvního kola klání vyšla vítězně s 25,86 % hlasů. „Známe se z práce, ale nejsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Senátní volby

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější