Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Varování vládě: Extremisté ve volbách posílili, brzdí je ale vzájemná rivalita

SPD patří k vítězům voleb, avšak úspěch může být dvojsečná zbraň. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
SPD patří k vítězům voleb, avšak úspěch může být dvojsečná zbraň. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Populisté a extremisté patří k vítězům voleb. Na jednu stranu je to varování, na druhou je evidentní, že nemohlo nepřijít. Vláda řeší bezprecedentní krizi, k níž patří i obavy a nejistota. Nespokojení voliči přitom nemají příliš na výběr, protože demokratická opozice téměř neexistuje a u nejradikálnější části z nich se zdiskreditovalo i ANO svou politikou v době pandemie. Úspěch SPD a dalších protestních stran a kandidátů sice nyní nepředstavuje bezprostřední hrozbu, mohl by se jí ale stát, kdyby ho demokratické strany podceňovaly.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Kdybyste se mě zeptal, kdo je z mého pohledu vítězem voleb, asi bych řekl, že SPD. V rámci všech zisků a ztrát je to strana, která vykáže největší přírůstek na všech možných úrovních,“ myslí si politolog Jan Charvát z Univerzity Karlovy, který se specializuje na extremismus.

Přírůstky hnutí Tomia Okamury jsou nepopiratelné. Dokonce i v senátních volbách se jeho kandidátka na Karlovarsku probojovala do druhého kola, což se SPD zatím nikdy nepodařilo. Hlavní zisky si ale hnutí připsalo na radnicích. Poprvé proniklo do pražského zastupitelstva, byť jen těsně.

Spekulovalo se o tom, že překonání pětiprocentní hranice u okamurovců by mohlo matematicky znemožnit případnou koalici Spolu a ANO, to se ale nakonec nestalo. Pomyslné „dobytí Prahy“ je tak pro SPD zatím spíš symbolický úspěch, který zřejmě nepřetaví v reálný politický vliv.

Okamura ovšem se svým putovním „českým jarmarkem“ uspěl plošně. Poprvé tak jeho lidé usednou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komunální volby

Senátní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější