Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Piráti a STAN mají v Plzni vládnout i s přeběhlíky z SPD. „Mám s tím problém,“ říká Bartoš

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš chce "klikačku" pro školy rozdělit do dvou dnů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš chce „klikačku“ pro školy rozdělit do dvou dnů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jedním z prvních měst, které už má hotovou novou koalici, je Plzeň. Nová rada však vznikne na nečekaném půdorysu: primátorem má být tamní lídr ANO Roman Zarzycký, dalšími koaličními stranami pak vládní Piráti a STAN. Většinu však nové uskupení získá díky dvěma zastupitelům, kteří byli zvoleni za SPD. Koalici už kritizoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Ačkoliv koalice Spolu získala v Plzni nejvíce hlasů, vládnout bude koalice ANO, Piráti, STAN. Novým primátorem se má stát Roman Zarzycký, dosavadní první náměstek primátora a zároveň ekonomický náměstek hejtmana.

„Máme podepsané memorandum o spolupráci a budeme připravovat programovou shodu, nějaký programový průsečík. Prvním náměstkem bude Pavel Bosák z Pirátů, ve vedení města bude také Aleš Tolar za STAN,“ řekl Deníku N Zarzycký.

Hnutí ANO tak získává v západočeské metropoli hlavní slovo přesto, že skončilo těsně druhé. „Oni nevyhráli na mandáty, ale na procenta. Je to přesně jako před čtyřmi lety, kdy jsem byl lídr, vyhrál jsem, ale primátorský řetěz jsem musel odevzdat Martinu Baxovi,“ dodal Zarzycký.

Jenže v této sestavě by nová koalice na většinu nedosáhla, měla by pouze 23 mandátů v 47členném zastupitelstvu. ANO však do svého klubu přetáhlo i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější