Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vítězové a poražení voleb: ANO zaútočilo na Senát, propadla ČSSD. Slavit mohou i populisté

Andrej Babiš a Patrik Nacher. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš a Patrik Nacher. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Koalice Spolu i hnutí ANO svorně mluví o vítězství, STAN či SPD o úspěchu. Realita v senátních a komunálních volbách ale není tak přímočará, jak by se mohlo zdát. Popisujeme, kdo a proč se může označit za vítěze a kdo se řadí spíše mezi poražené.

Vítězové

  • Hnutí ANO v senátních volbách

Hnutí ANO má za sebou nejúspěšnější první kolo senátních voleb, kterých se před rokem 2022 účastnilo pětkrát, ovšem až na rok 2012 vždy v roli vládní strany. Už v prvním kole získalo jednoho senátora –⁠ Ladislava Václavce v Bruntálu. Dalších sedmnáct kandidátů hnutí postupuje do druhého kola.

Nikdy dříve ANO v prvním kole senátních voleb tak úspěšné nebylo, jeho postupující kandidáti navíc v průměru získali 26,8 procenta hlasů, to je také nejvíce v historii a pro ANO je to příslib šance na slušný úspěch ve druhém kole.

Jistou optikou lze ale mezi vítěze voleb, jakkoliv to je nyní předčasné, počítat i strany koalice Spolu. Úspěch ve dvaceti senátních obvodech (18 postupujících, v prvním kole zvolený jmenovec premiéra Petr Fiala v Ústí nad Orlicí a Jiří Růžička v Praze 6) dává vládní koalici naději, že dosud velmi silná většina senátorů vládních stran neutrpí ve druhém kole senátních voleb zásadní ztrátu.

  • Populistická a antisystémová hnutí

Posílení a dílčí úspěchy mohou slavit také populistická a antisystémová hnutí, ať už parlamentní SPD nebo různé subjekty, které vzešly z demonstrací proti pandemickým opatřením a nedávných protestů proti zdražování energií a vládní pomoci Ukrajině.

SPD těsně pronikla do pražského zastupitelstva, ve kterém usedne

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Senátní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější