Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak ušetřit elektřinu? Sledujte hlavně chladničku, sušičku a myčku

Při šetření elektřinou je potřeba si dát pozor hlavně na velké spotřebiče. Překvapivě vysoká spotřeba ale může být i u některých menších. Foto: Adobe Stock
Při šetření elektřinou je potřeba si dát pozor hlavně na velké spotřebiče. Překvapivě vysoká spotřeba ale může být i u některých menších. Foto: Adobe Stock

Nekontrolovaný růst cen energií na burzách, vyšší zálohy na teplo a teplou vodu motivují lidi, aby se začali zabývat úsporami.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V tomto textu najdete odpovědi na šest otázek:

  1. Jaký je nejjednodušší návod, jak ušetřit?
  2. Kde děláme při šetření nejčastější chyby?
  3. Jak měřit spotřebu?
  4. Je důležité přesně vědět, kolik elektřiny spotřebují naše domácí spotřebiče?
  5. Které spotřebiče jsou největšími „žrouty“ elektřiny?
  6. Jak úsporně prát, vařit, svítit…

Odpovědi jsme připravili ve spolupráci s Andrejem Šimem, který působí jako finanční a rovněž energetický poradce.

Díky technologickému pokroku stále více platí, že co je ekologické, je také ekonomické, a dokonce přináší větší komfort. Šimo to ilustruje na několika příkladech.

Pokud jste dosud v místnosti svítili běžnou žárovkou dvě hodiny denně, koupě LED žárovky se vám vrátí za půl roku. Výměna halogenové žárovky za LED žárovku se rovněž vrátí do jednoho roku.

Pokud máte relativně novou chytrou televizi a máte možnost sledovat internetovou televizi, ušetříte třikrát – na nižší spotřebě televize, na spotřebě (velmi vysoké číslo) a na pronájmu set-top boxu, který už můžete vyhodit. K tomu navíc pravděpodobně máte i televizi s větší úhlopříčkou.

Výměna patnáct až dvacet let staré chladničky za novou (energetické třídy C) se vám vrátí do čtyř let a získáte mnoho nových funkcí, například automatické odmrazování.

Jaký je nejjednodušší způsob, jak ušetřit peníze?

  • Nejdříve se zamyslete nad tím, kterých

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější