Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Všechna svá setkání publikuji, z kauzy Nagyová zůstaly jen kabelky.“ Prošli jsme výroky prezidenta pro MF Dnes

Miloš Zeman. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Miloš Zeman. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Hlasování senátorů o Gerlochovi prezidenta „přetočilo do názoru o škodlivosti Senátu“. Ištvan je nedůvěryhodný, Klaus mladší naopak důvěryhodný a schůzky Faltýnka se zástupci Kapsche jsou v pořádku. To jsou jen některé z postojů Miloše Zemana v rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes. Část jsme jich ověřili.

Miloš Zeman v rozhovoru pro MF Dnes: „Jak víte, dva soudci – Jan Sváček a Miloslav Výborný – mi neprošli, ale zbytek prošel.“

Zeman nastoupil do funkce prezidenta v březnu 2013. V červnu téhož roku Senát odmítl rozdílem jednoho hlasu podpořit do funkce soudce Ústavního soudu Miloslava Výborného. Prezident poté navrhl senátorům k souhlasu Jana Sváčka. Toho už dříve na post ústavního soudce neúspěšně navrhoval Zemanův předchůdce Václav Klaus.

Senát o Sváčkovi hlasoval v srpnu 2013. A ani tehdejší předseda Městského soudu v Praze nebyl úspěšný. Získal hlasy třiceti ze 70 přítomných senátorů. Stalo se tak i přesto, že se prezident schůze osobně účastnil a apeloval na zákonodárce, aby jeho nominanda podpořili.

Zeman ovšem opomněl, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Ověřili jsme

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější