Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sankce jako můra pro česká města. Starostové musí složitě zjišťovat, zda neuzavírají smlouvy s Rusy

Ruská měna. Foto: ČTK
Ruská měna. Foto: ČTK

Po začátku ruské invaze na Ukrajině musí české úřady při zadávání veřejných zakázek postupovat v souladu se sankcemi vůči Kremlu i ruským podnikatelům. Nové nařízení nicméně zkomplikovalo práci samosprávám. Ty mají povinnost zjišťovat, zda dodavatelé nejsou napojení na osoby z Ruska. To ale často není v kapacitách malých úřadů, které si tak najímají poradenské společnosti. Ministerstvo pro místní rozvoj půl roku po uvalení sankcí slibuje nápravu.

Obec Ludgeřovice vypsala v posledních měsících dvě větší veřejné zakázky. Za téměř deset milionů korun provedla revitalizaci rybníka, investovala také do místní kanalizace. U obou zakázek si obec raději najala externí firmu, která prověří, zda nejsou dodavatelé či jejich subdodavatelé jakkoliv napojení na subjekty na protiruských sankčních seznamech.

„Raději jsme si najali a zaplatili externí firmu, abychom měli jistotu, že se nám nepřihlásí někdo, kdo má nějaké vazby. Ta firma by to za nás měla pohlídat,“ popsal starosta Ludgeřovic Daniel Havlík (ČSSD).

Administrativu týkající se veřejných zakázek úřadům zkomplikovala ruská agrese na Ukrajině. V reakci na ni vznikl sankční seznam, na který zamířila řada firem a osob napojených na režim Vladimira Putina. To ale není vše – z nadlimitních veřejných zakázek jsou rovněž vyloučené osoby a firmy napojené na Rusko.

„Zakazuje se zadat nebo dále plnit jakoukoliv veřejnou zakázku (…) jakémukoli ruskému státnímu příslušníkovi, fyzické či právnické osobě nebo subjektu či orgánu se sídlem v Rusku“, stojí ve stanovisku ministerstva pro místní rozvoj. To rovněž doplňuje, že zákaz platí i pro jednání ve prospěch ruských občanů a vztahuje se i na firmy, které jsou z více než poloviny vlastněné Rusy.

Ministerstvo přitom upřesňuje, že opatření se vztahuje i na nepřímé vlastnictví. Takové vazby však

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruský vliv v ČR

Sankce proti Rusku

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější