Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyhrocená kampaň na Vysočině: Babiš po vsích burcoval proti Vystrčilovi, ten rozdával čaj na uklidnění

„Děláme tady kampaň hlavně pro paní Nagyovou!“ říká šéf ANO Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
„Děláme tady kampaň hlavně pro paní Nagyovou!“ říká šéf ANO Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Na Jihlavsku v posledních dnech vrcholilo ostré předvolební finále. Masivní kampaň tam tento týden rozjel Andrej Babiš, který zde podpořil kandidátku ANO do Senátu a další obžalovanou v kauze Čapí hnízdo Janu Nagyovou. Spolu s ní projížděl celý okres a ostře se vymezoval vůči předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi. Ten zvolil méně konfrontační styl: chodil dům od domu a rozdával mapy nebo čokolády se svou podobiznou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na plakátech pod fotografií předsedy Senátu Miloše Vystrčila, které visí na mnoha místech na Jihlavsku, je heslo #vytrvale. A vytrvale tu jeho předvolební kampaň kritizuje opoziční lídr Andrej Babiš. Celý týden objíždí zdejší města i vesnice spolu s kandidátkou do Senátu za jeho hnutí Janou Nagyovou.

„Děláme tady kampaň hlavně pro paní Nagyovou, v pátek začínají volby,“ prosí Babiš ve čtvrtek voliče v Mrákotíně uprostřed malebných kopců, aby přišli v následujících dnech volit.

„To je střet paní Nagyové – a řekl bych bezpráví – proti panu Vystrčilovi, který je třicet let v politice. Začínal v Občanském fóru v roce 90. Jistě víte, kdo to je. Pro Tchaj-wan, pro Ukrajinu, pro naše lidi toho moc neudělal. Je to takovej reprezentant toho, proti čemu my jsme vlastně vznikli,“ hřímá expremiér ve vsi nedaleko Telče.

Je půl desáté dopoledne a je to dnes už jeho druhá zastávka. Na programu jsou především menší obce kolem Telče a Jihlavy. „My kritizujeme stávající vládu, je úplně neuvěřitelné, jak oni jsou otrlí,“ říká Babiš do mikrofonu. Od kritiky předsedy Senátu se nyní přesunul ke svému tradičnímu tématu na těchto mítincích – výtkám vůči vládě. S podobným proslovem tu za celý týden projel přes dvacet obcí.

Zatímco Babiš mluví, Nagyová rozdává lidem letáky a müsli tyčinky s nápisem „Zase bude líp“. Když od jednoho místního dostává růži, s dojetím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Senátní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější