Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (210. den): Rusové zuří kvůli výměně zajatců, kterou Putin překvapil

Na snímku velitel z Azovstalu Sviatoslav Palamar po propuštění v Turecku. Foto: ČTK/Profimedia/AP
Na snímku velitel z Azovstalu Sviatoslav Palamar po propuštění v Turecku. Foto: ČTK/Profimedia/AP
  • Vojenští blogeři jsou kvůli výměně vězňů naštvaní.
  • Rusko začalo okamžitě mobilizovat a někteří ze zatčených demonstrantů údajně dostali povolávací rozkaz.
  • Není jasné, jak dlouho bude trvat výcvik mobilizovaných záložníků. Podle některých komisariátů je lze použít okamžitě.
  • Ukrajinci stále bojují o Lyman, důležité město na východě země.
  • Rusové ve snaze opustit Rusko skoupili letenky a ucpali hranice s Gruzií a Mongolskem.
  • Žertíky na účet syna mluvčího Kremlu.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze středy 21. září. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Nečekaná výměna: Vladimir Putin ve středu potěšil všechny jestřáby v Kremlu a na ministerstvu obrany, když vyhlásil částečnou mobilizaci. Na druhou stranu jim večerní zpráva podle slov jednoho analytika připravila „infarktové stavy“.

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně válečných zajatců, ale ne jen tak ledajakých. Ukrajinci propustili 55 nejmenovaných Rusů a proruských Ukrajinců a Viktora Medvedčuka.

Jde o proruského oligarchu a politika na Ukrajině, který je již léta podporován Kremlem. Putin je kmotrem jeho dcery. Po začátku invaze se mu podařilo uprchnout z domácího vězení, ale o několik měsíců později ho Ukrajinci chytili oblečeného v maskáčích na západní Ukrajině – zřejmě se pokoušel o útěk.

Rusové zase propustili 215 ukrajinských vojáků, především obránců Azovstalu, z nichž více než polovina je přímo z praporu Azov. Rusové tyto bojovníky označují za největší ukrajinské fašisty.

Mezi propuštěnými je i pět velitelů, kteří bránili Mariupol, například Serhij Volynskyj, Svjatoslav Palamar a Denys Prokopenko. Propuštěno bylo také deset zahraničních bojovníků, převážně Britů, kteří bojovali za Ukrajinu.

Není jasné, proč Rusové s takovou výměnou souhlasili. Pro Rusy jsou prapor Azov a jeho velitelé ztělesněním toho nejhoršího, proti čemu na Ukrajině bojují.

Je otázkou, zda se výměna týkala pouze Medvedčuka. Spekuluje se, že mezi 55 propuštěnými ruskými vojáky mohou být vysocí důstojníci, kteří byli zajati nedávno. Například podplukovník zajatý u Charkova, o němž se říkalo, že je ve skutečnosti významným generálem.

Jde však pouze o spekulace. Hněv, který na sociálních sítích předvedli ruští vojenští blogeři, ovšem ukazuje, že tento krok nechápou.

Mobilizace v Rusku začala okamžitě po Putinově projevu. Hned ve středu se začaly objevovat zprávy o tom, že se lidé mají hlásit na příslušném vojenském úřadě.

Podle Meduzy se tyto dopisy dostaly k lékařům v Moskvě, ve velkém počtu byly rozesílány v Petrohradě a někteří je obdrželi e-mailem prostřednictvím elektronické komunikace s ruským státem. Zprávy z Amurské oblasti hovoří o tom, že v jedné vesnici bylo naverbováno 11 mužů uprostřed noci.

Ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že chce povolat 300 tisíc vojáků. To je asi tak věrohodné jako šest tisíc mrtvých ruských vojáků, kteří podle něj padli na Ukrajině, protože mobilizační rozkaz dává prostor pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější