Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jordan Peterson si myslí, že neomarxisté změnili Ameriku. Nezměnili ale nic, říká Jeffries

Slovo postmodernismus uvedl do veřejného prostoru Jean-François Lyotard v roce 1979, když publikoval svůj spis La Condition Postmoderne. Foto: AdobeStock
Slovo postmodernismus uvedl do veřejného prostoru Jean-François Lyotard v roce 1979, když publikoval svůj spis La Condition Postmoderne. Foto: AdobeStock

„Občas neuškodí být ironický. Dá vám to odstup od předvádění lidí, kteří si mysleli, že něco dělají,“ říká britský novinář Stuart Jeffries, který vydal novou knihu o postmodernismu. V ní na různých kulturních, politických a komerčních fenoménech ukazuje, jak jsme se po nástupu neoliberalismu stali více spotřebiteli než občany. V češtině mu zároveň vyšla jeho předchozí kniha Grandhotel nad propastí, v níž popisuje životní příběhy příslušníků neomarxistické Frankfurtské školy.

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • Proč postmodernismus stále vládne světu;
  • jak dokáže popkultura překonávat společenské normy;
  • proč neomarxisté nesnášeli Hollywood a populární kulturu;
  • co nám Frankfurtská škola může dát dnes.

Ve své knize zmiňujete, že existuje řada definic, respektive přístupů k uchopení postmodernismu a že se z něj stalo celkem vágní slovo. Co tedy znamená pro vás?

Máte pravdu. Myslím, že píšu o nějakých čtyřech definicích postmodernismu.

Lyotard (francouzský filozof, pozn. red.) mluvil o postmodernismu jako o situaci, kdy se myšlenka historického progresu – zabudovaná v marxismu, v Hegelovi, a dokonce i v americkém snu – stala nedůvěryhodnou. Nikdo tomuhle doopravdy nevěří. Na téhle klíčové myšlence postmodernismus stojí.

Z čehož plyne skoro až nihilismus. Například velká část univerzitního prostředí už nevěří v pravdu a objektivitu. Pro mě se to přímo odráží i v naší každodennosti – ztratili jsme víru ve společné ideály pokroku, socialismu nebo i národní myšlenky.

Spousta lidí si samozřejmě myslí, že postmodernismus je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Rozhovory

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější