Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Přírodní klimatizace“ v Praze: sliby versus realita

Stromy v Šaldově ulici v pražském Karlíně. Foto: ČTK
Stromy v Šaldově ulici v pražském Karlíně. Foto: ČTK

Stromy ve městě se staly nejen tématem hovorů mezi lidmi, kteří letos trávili horké léto v Praze, ale i předvolebních slibů politiků. Shrnujeme, s čím kandidáti v tomto směru jdou do voleb a co pro „přírodní klimatizaci“ v ulicích udělalo stávající vedení metropole.

Letošní horké léto Pražanům opět připomnělo, jak důležité jsou stromy ve městě. Pokud jsou správně vzrostlé, zdravé a je jich dostatek, fungují jako přírodní klimatizace, která dokáže ulici ochladit i o několik stupňů.

Potvrzují to i letošní data poměrně překvapivého původu: z vesmíru. V půli června je sbíral přístroj operující na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Kromě Milána nebo Paříže zachytil i Prahu a prozradil, jak jsou v české metropoli na mapě rozmístěné takzvané tepelné ostrovy: místa, kde zástavba sálá natolik, že nevychládá ani v noci a otepluje okolí.

V řadě evropských měst převýšily teploty vzduchu průměry pro danou roční dobu i o 10 stupňů. A konkrétně v Praze se ukázalo, že výrazněji „rozpálené“ jsou oblasti Holešovic, Libně v okolí O2 arény nebo průmyslové oblasti na jihovýchodě města. Klimatické modely příliš optimismu nepřinášejí: vlny veder budou podle nich v budoucnu delší a silnější.

Z map „z vesmíru“ se však mohou nejen vědci z Evropské kosmické agentury (ESA), ale i laici jednoduše dovtípit, že různé formy zeleně v ulicích a v parcích mají příznivý chladicí účinek. Před časem to ukázal i experiment Českého rozhlasu – nejrozpálenější ulice mají společné to, že je nechrání stromy.

Jelikož to v horkých dnech lidé bytostně pociťují, stávají se stromy ve městě v posledních letech i politickým tématem a jejich kácení nebo výsadbu vždy provázejí silné emoce místních.

Stromy (téměř) v každém programu

Strany a uskupení kandidující letos v metropoli v komunálních volbách si to uvědomují a téměř všichni (až na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější