Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kde je 200 tisíc? Počítali jsme, jak pořadatelé protivládní demonstrace naložili s dary

Demonstrace s názvem Česká republika na 1. místě. Foto: ČTK
Demonstrace s názvem Česká republika na 1. místě. Foto: ČTK

Organizátoři protivládní demonstrace ze začátku září zpočátku shromažďovali finanční příspěvky na soukromém účtu. Pak si založili transparentní účet, kam dary přeposlali. Jak ale zjistil Deník N, zdaleka nebyly všechny. Pořadatelé slibují, že veškeré dary vyúčtují.

Jak už Deník N upozornil, dvojice pořadatelů protivládních protestů vybírala peníze na soukromý účet, kam manželce jednoho z nich chodila i podpora od úřadu práce. Později si založili transparentní účet u České spořitelny. I ten byl psaný na manželku Ladislava Vrabela Bojanu Vurdelju. Aktuálně žádají o podporu na transparentní účet vedený u Fio banky na Jiřího Havla, druhého z dvojice organizátorů.

Seznam darů přijatých na původní netransparentní účet zveřejnili jako soubor na webu. Jde o více než tisíc položek v celkové výši přes 830 tisíc korun.

Soubor obsahuje také jednu odchozí platbu, a sice rovných sto tisíc za pódium a zvuk na demonstraci, která se konala 3. 9. na Václavském náměstí.

Na transparentním účtu není vše

Jak ale Deník N zjistil, zdaleka ne všechny zbylé peníze se přesunuly na později založené transparentní účty. Na ten u České spořitelny dorazilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější