Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišovi jeho prezidentská kampaň, kterou ovšem prý nevede, skvěle vychází. Není však pánem svého osudu

Sice to tak jednoznačně vypadá, ale prý to prezidentská kampaň není. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Sice to tak jednoznačně vypadá, ale prý to prezidentská kampaň není. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Glosa Josefa Boušky: Co mají společného Bob Dylan a Andrej Babiš? Oba jedou „Nekonečné turné“ a ani jeden z nich nekandiduje na českého prezidenta. Reálnou naději stát se hlavou státu má bohužel jen druhý jmenovaný. Jeho šance však více záleží na vnějších okolnostech než na čemkoli, co sám učiní.

Za daných okolností je téměř zázrak, že se expremiérovi stále daří být v centru pozornosti. Rozhodnutí o své případné kandidatuře má oznámit až koncem října. Agentury zkoumající podporu prezidentských kandidátů by jej tak snadno mohly ignorovat. Místo toho mu pomáhají s kampaní, a Babiš tudíž nemá jediný důvod pospíchat.

Hybridní kampaň, jak ji výstižně nazval Petr Fiala, mu umožňuje utrácet za sebepropagaci, ale výdaje započte do senátní kampaně ANO. Padesátimilionový zákonný limit pro prezidentské kandidáty tak bude na rozdíl od konkurentů s úsměvem čerpat až od října.

Expremiér nepotřebuje zvyšovat veřejné povědomí o své existenci. Nemusí bojovat ani o prostor v médiích, ve svěřenském fondu jich má dostatek – podle zákona na ně samozřejmě nemá žádný vliv, ale z nějakého záhadného důvodu to vypadá dost jinak.

Přinášíme další ze série textů, v nichž publicista a marketingový profesionál Josef Bouška glosuje předvolební kampaň prezidentských kandidátů.

A v neposlední řadě mu nekampaň umožňuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cesta na Hrad

Glosa

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější