Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin hraje o přežití. Zoufale se snaží udržet výdobytky té zpackané operace, říká český diplomat v NATO

Český velvyslanec při NATO Jakub Landovský. Foto: ČTK
Český velvyslanec při NATO Jakub Landovský. Foto: ČTK

Nikdy nedojde k tomu, že by kterákoli z členských zemí NATO uznala zabrání ukrajinského území. „Je to jen ruská představa, že slabší musí poslouchat vůli silnějšího pod ozbrojeným útokem a pod zvěrstvy, které tam Rusové páchají. S tím nemůžeme souhlasit,“ říká v rozhovoru český velvyslanec při NATO Jakub Landovský.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Jaká by byla odpověď na použití jaderných zbraní?
  • Je Putin zoufalý a měli bychom jej brát nyní vážněji, když válku prohrává?
  • Co bude nyní dělat ruská propaganda na Západě?

Ohrožuje Putin mír a bezpečnost ve světě?

Bezesporu. Je to bezprecedentní zásah do světového řádu, který stál na tom, že jednotlivé země mají právo zvolit si svůj vlastní osud a budoucnost. A pokud použijete sílu nebo vyhrožujete použitím síly včetně jaderných zbraní, aby se jiná země chovala podle vaší vůle, dopouštíte se absolutní destrukce současného řádu. Pokud tak navíc činíte z pozice stálého člena Rady bezpečnosti OSN a zablokujete jakékoli řešení, ničíte světový řád zcela vědomě, záměrně a cynicky. Snaha dobývat vojenskou agresí území je koloniální válka z předminulého století.

Snaží se prezident Putin těmito kroky udržet sám sebe u moci?

Jeden úhel pohledu je, že se vnitřní autokracie obrací k vnějšímu konfliktu, aby sjednotil ty ovládané ve jménu nebezpečí ze strany vnějšího nepřítele. Je ale třeba si uvědomit, že Ukrajina Rusko neohrožuje, NATO Rusko neohrožuje, nikdo na Západě nemá plány ukrojit si něco z ruského území, nikdo se nesnaží o destrukci ruského státu. Doufám, že se progresivním silám v Rusku, kterých jistě v tuto chvíli není mnoho, ale mohou se zvětšit, podaří přesvědčit běžné Rusy, že tato válka nemá smysl a zavádí jejich zemi do stále větší izolace. A vlastně bezdůvodně.

Jak se nyní NATO dívá na Putinovu hrozbu jadernými zbraněmi?

NATO svůj oficiální výstup bude projednávat během dneška. Ale Putinova politika harašení jadernými zbraněmi je krajně nezodpovědná a bylo by chybou na ni nějak reagovat. Celá situace ukazuje, že pozice Ruska je velice slabá. A snaha situaci změnit pomocí mobilizace a referend nedopadne dobře.

Proč by neměla dopadnout dobře?

Snaha o mobilizaci radikálně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

NATO

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější